www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Robo-gans filmt onderwaternatuur

8 mei 2018 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

‘Onder water bevindt zich een sciencefiction-achtige planetenwereld. Er bewegen allerlei dingetjes, net kleine ruimtescheepjes!’ Filmmaker Herman Zeilstra is opgetogen over de film die hij maakt in natuurgebied De Deelen. De film is te zien op het Oranjewoud Festival, van 1 tot 10 juni in Oranjewoud.

Met een zelfgebouwde camera maakt Herman Zeilstra opnames voor zijn film It geheim fan De Deelen; geen speelfilm, geen documentaire, maar een sferisch portret van de geheimzinnige onderwaternatuur van het laagveenmoeras in de buurt van Heerenveen. ‘We hebben het altijd over exotische koraalriffen, maar het is in Nederland onder water ook lang niet slecht’, vertelt Herman over zijn film. We spreken hem terwijl hij in de Deelen op zoek is naar karpers. Die zou hij heel graag close in beeld brengen. Maar karpers laten zich over het algemeen niet zo goed regisseren, zo leert de ervaring.

Robo-gans
Hoe film je onder water en vlak erboven? Zeilstra sleutelde maandenlang aan de perfecte camera voor deze klus. Een plastic lokgans, met twee camera’s en een superstil elektromotortje bleek uiteindelijk het ei van Columbus. Deze op afstand bestuurbare ‘robo-gans’ kan heel dichtbij dieren komen en verstoort ze niet. Het gaat overigens niet alleen om dieren. Tot z’n grote verbazing zag de filmer ‘een soort ananassen’ langs z’n camera zweven. Krabbenscheer: een belangrijke waterplant die zorgt voor de gewenste verlanding van dit gebied.

De ‘robogans’-camera in actie. Je ziet nog net de punt van de snavel. Op de wal Herman Zeilstra met afstandsbesturing.

BB-bunker
It geheim fan De Deelen wordt vertoond in de oude BB-bunker in Oranjewoud, een relict uit de Koude Oorlog waar in geval van atoomdreiging geschuild kon worden. Niet veel mensen weten van het bestaan van deze bunker. Bovengronds, tussen de bomen, staat een klein toegangsgebouwtje, maar onder de grond bevindt zich een enorme schuilkelder. Voor Herman Zeilstra is het afdalen in de bunker een zelfde ervaring als het langzaam verdwijnen onder de waterspiegel. Een perfecte plek dus voor de vertoning van zijn film. Gecombineerd met de prachtige muziek Become Ocean van de Canadese componist John Luther Adams is kopje ondergaan in de bunker een bijzondere ervaring.

De bunker is vrij toegankelijk tijdens het festival. Kijk  hier voor openingstijden. Hier vindt u ook alle informatie over het festival.

Lezingen
Er zijn twee verdiepende lezingen over De Deelen. Deze vinden ook in de BB-bunker plaats, op zondag 3 en zaterdag 9 juni. Aansluitend kunt u de film It geheim fan De Deelen bekijken. U moet zich wel even aanmelden voor de lezingen.

Van turf naar natuur – lezing door Roel Vriesema
Op zondag 3 juni van 12.00-12.45 vertelt boswachter Roel Vriesema in de BB-bunker een inspirerend verhaal over het ontstaan van dit bijzondere laagveenmoeras. Ooit offerden veenarbeiders daar bloed, zweet en tranen om turf te winnen. Daarna was de natuur aan zet. Vriesema heeft een speciale band met dit gebied; het verhaal van De Deelen is het verhaal van zijn familie. Via deze link kunt u zich aanmelden voor deze lezing.

Het verbluffende bijna onzichtbare – lezing door Christophe Brochard
Op zaterdag 9 juni van 12.00-12.45 neemt bioloog Christophe Brochard van Bureau Biota, geboren in Frankrijk, u mee naar de microscopische onderwaterwereld. In deze lezing toont hij de schoonheid van sieralgen en hoe belangrijk ze zijn als indicator voor een goede waterkwaliteit. Bovendien zult u tijdens deze lezing er achter komen dat wij op aarde een buitenaarts wezen herbergen zelfs tot in onze achtertuin. Kom kijken naar de verbluffende wereld van het bijna onzichtbare. U kunt u zich hier aanmelden voor deze lezing

The secret passage is een samenwerking tussen Herman Zeilstra, Omrop Fryslân, Staatsbosbeheer en Oranjewoud Festival

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog