www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Ontwaken in de Rottige meente

31 juli 2018 Boswachter Manon van Wesel in Fryslân

Rottige meente op de vroege ochtend

Een expeditie van twaalf uur waarbij je de Friese natuur en cultuur op en top meemaakt. Genieten van heerlijke Friese streekproducten, een bezoek aan de opera, slapen in een tent onder de sterren en ontbijten op het water. Deze magische beleving hebben 22 deelnemers afgelopen weekend eenmalig mogen ervaren in natuurgebied de Rottige meente.

In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele hoofdstad van Europa is de expeditie ‘’Ontwakend landschap’’ ontwikkeld. In samenwerking met ‘’Kening van ‘e Greide’’ en Staatsbosbeheer ervaarden deelnemers van de expeditie van zonsondergang tot -opgang een unieke beleving van het Friese landschap.

De expeditie startte afgelopen zaterdag met een driegangendiner van streekproducten. Vervolgens genoten de deelnemers van de voorstelling ‘’Aida’’ van opera Spanga. Na afloop zijn de expeditieleden naar een bijzondere locatie gebracht in de Rottige meente. Wat een rust en ruimte! Heerlijk in je tent onder de dekens in slaap gedoezeld zijn met zachte geluiden van de natuur op de achtergrond. Het is niet de wekker die de expeditieleden deze ochtend wakker maakte, maar het was het geluid van vogels en sprinkhanen wat men om zich heen hoorde. Bij het open ritsen van de tent stapte men met blote voeten op het natte en frisse gras. Heerlijk rustig wakker geworden door de stilte om je heen met harpmuziek op de achtergrond.

Optreden in de Rottige meente (foto: Lenus van der Broek)
Wakker worden in de Rottige meente (foto: Lenus van der Broek)

De ochtend begon met een wandeling door de Rottige meente onder leiding van boswachter Manon van Staatsbosbeheer. Tijdens zonsopkomst kregen de deelnemers bijzondere verhalen te horen over dit natuurgebied. In de verte zagen wij de praamboot al liggen. Boswachter Roel nam ons met de boot verder mee het gebied in. Hier werden verhalen verteld over de ontstaansgeschiedenis, bijzondere flora- en faunasoorten van dit gebied en het natuurbeheer dat wordt toegepast. De combinatie van natuur en cultuur in dit natuurgebied konden we van heel dichtbij zien en meemaken vanuit de praamboot. De magen van de deelnemers begonnen al te rommelen. Deze werden ondertussen gevuld met een heerlijk ontbijt op de praamboot. De zon was inmiddels boven de horizon; de praamboot werd aangelegd. De expeditie van twaalf uur in de Friese natuur zat er op voor de deelnemers. Voor veel van hen was dit de eerste kennismaking met de Rottige meente. Ze waren blij verrast over de onverwachte ontmoetingen in de natuur en spraken het voornemen uit per fiets, kano of door middel van een wandelroute het gebied nogmaals te bezoeken. Kortom, veel vrolijke gezichten op de vroege ochtend!

Excursie in de Rottige meente (foto: Lenus van der Broek)
De Rottige meente ontdekken per praamboot
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog