www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Woensdag 15 januari Fryske Panda’s aflevering 4: Schorpioenmos in de Mieden

14 januari 2020 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

Dat we hier in Friesland veel bijzondere natuur hebben, komt voor kenners niet als een verassing. Maar soms gaat het om soorten die je letterlijk wel heel gemakkelijk over het hoofd ziet. In de rubriek Fryske Panda’s van Omrop Fryslân gaat boswachter Jakob Hanenburg elke maand op zoek naar soorten die wel heel zeldzaam aan het worden zijn. Dat staat niet op zichzelf; wereldwijd sterven er steeds meer planten, insecten en beesten uit. Woensdag 15 januari zoekt boswachter Jacob het wel heel dicht bij de grond in laagveenmoeras de Mieden in de Noardelike Fryske Wâlden.

Bijzondere, zeldzame mossen  door kwelwater
Het schorpioenmos staat centraal in deze aflevering die in FryslânHjoed tussen 17.00 en 17.15 uur elk uur voorbij komt. In deze aflevering neemt Jakob ons mee naar de Mieden, een prachtig door kwelwater gevoed natuurgebied in de Noardelike Fryske Wâlden.

De Mieden is best een bijzonder gebied vanwege twee redenen. Allereerst stuit hier de zeeklei op de zandbodem vanuit het Drents plateau en dat betekent dat er relatief veel mineraalhoudend kwelwater omhoog komt. Dat zorgt voor een bijzondere vegetatie. Verder is het een moeras dat ook in zijn omgeving nog gewoon als moeras functioneert. Anders dan veel andere ‘sompegebieten’ ligt het niet hoog en droog doordat het omringende veenweidegebied door peilverlagingen naar beneden is gezakt; de Mieden vormen nog het laagste deel van het landschap. En dat is ook goed te zien want de laarzen waren deze keer zeker nodig…

Zeker de moeite waard om meer te leren over de prachtige Mieden met haar zeldzame natuurschatten!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog