www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Gedroogde kikker, vogelnestjes en een stukje reeënvacht

28 januari 2016 Staatsbosbeheer in Groningen

Het werk van een boswachter is heel gevarieerd. Ik breng niet alleen veel tijd buiten door, maar ook op kantoor heb ik genoeg werk liggen. Mijn werkweek begint maandag met werkoverleg met het team in Midwolda. Na het overleg neem ik tijd om mails te beantwoorden. Leuke mails met complimenten over onze natuur maar ook vragen en klachten. Verzoeken voor mountainbike- en ruiterroutes of lezingen. Mensen die een dode buizerd of ree hebben gevonden of last hebben van marters of wespen. Verzoeken voor stages, meeloopdagen, interviews en talloze samenwerkingen. Ieder contact is er één.

Zo was ik gisteren voor de nationale voorleesdagen begonnen met een voorleesontbijt op de basisschool in Slochteren. Dit jaar is het thema ‘dieren’ en daar heb ik, als boswachter, natuurlijk genoeg over te vertellen! Hoewel kinderen vooral buiten van de natuur moeten leren, vond ik het heerlijk om gisteren een keer op school te komen. De kinderen zaten in hun pyjama’s en pantoffels rustig op stoeltjes samen met de juf. Dat is wel eens anders: wanneer een groep kinderen buiten komt, struikelen ze meestal uitgelaten over elkaar heen en is het soms een uitdaging hun aandacht vast te houden. Wat is het toch heerlijk als de kinderen aandachtig luisteren en meteen hun eigen verhaal aan je willen vertellen en eindeloos veel vragen te stellen. Ook had ik mijn natuurkist meegebracht met allerlei “vindsels” uit de natuur. Deze kist neem ik vaak mee om aan kinderen te laten zien wat ik zoal in de natuur tegenkom. Zo zitten er schedeltjes, verschillende soorten vogelnestjes, een wespennest, geweien van reeën, maar ook een gedroogde kikker en een stukje reeënvacht in. Van alles dus! Voor de kinderen is dat natuurlijk erg fascinerend.

Na mijn verhaal waren de kinderen en de juf enthousiast. Zij zouden graag vaker mee naar buiten gaan. Dat was voor mij een moment dat ik me besefte dat ik te weinig tijd vrij maak om de kinderen en de natuur met elkaar te verbinden. Dit jaar zijn de basisscholen in de gemeente Slochteren uitgenodigd met ons mee op stap te gaan in ’t Roegwold. Wij zijn er klaar voor. Hup, de natuur in!

Boswachter Annet

reageren

geef een reactie

  • Theo de la Ruelle
    29 januari 2016 om 09:02

    Leuk Annet! Jong geleerd is nooit verkeerd. Goede reclame ook voor ons natuureducatieteam.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog