www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Het is bijna zover: Boomfeestdag in historische stad Appingedam

15 maart 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

Morgen, woensdag 16 maart, is het zover. In heel Nederland wordt de Boomfeestdag gevierd. In 75% van de gemeenten worden er door kinderen bomen geplant als onderdeel van dit Feest van de Natuur. Altijd een mooie dag. Ik kijk er naar uit!

De Boomfeestdag heeft dit jaar het thema ‘Bomen en bossen’. De Boomfeestdag in de gemeente Appingedam staat dit jaar in de schijnwerpers omdat ze accentgemeente van de provincie Groningen zijn. Burgemeester Pot en de wethouders Van Bostelen en Usmany geven samen met de heer Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen, om 8.45 uur het startsein voor deze feestelijke dag geven door het planten van een adoptieboom, een appelboom van het historische ras Groninger Kroon.

logo boomfeestdagDe viering van de Boomfeestdag wordt samen met zo’n 250 kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen gehouden op de plantlocatie op het Eendrachtterrein.

Vandaag bezoek ik twee scholen om het thema ‘Bomen en bossen’ toe te lichten. Bomen maken bossen en bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn een oase van rust in ons drukke bestaan. Maar bossen zijn meer dan dat: ze werken ook als spons na veel regenval en gaan overstromingen en erosie tegen doordat ze met de wortels de grond vasthouden. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: het bos neemt CO2 op en produceert zuurstof. Ik kijk er jaarlijks naar uit om met de kinderen stil te staan bij de waarde van bomen, nieuwe bomen te planten en samen bewust naar een (groene) toekomst te kijken. En zo te stimuleren dat kinderen een band ontwikkelen met de natuur.

         _MG_1121         _MG_1120

Wist je dat 90 jaar geleden al de eerste boomfeestdag werd gehouden? Onze voormalige Staatsbosbeheer directeur Van Dissel had in de Verenigde Staten kennis gemaakt met het fenomeen Boomplantdag voor en door kinderen. Hij voerde dit ook in Nederland in met als titel Nationale Boomplantdag. Op 6 april 1925 werden de eerste boompjes bij Gieten (Drenthe) door kinderen geplant. Zo langzamerhand heeft iedereen wel een ervaring opgedaan met de boomplantdag. Heb jij niet ook nog ergens zo’n liniaal of vaantje liggen met de mooie afbeelding van Dick Bruna?

De boomfeestdag in Appingedam wordt georganiseerd door de gemeente Appingedam in samenwerking met het IVN, Groninger Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Groningen.

boswachter Annet

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog