www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Op eenzame hoogte

12 augustus 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

In Groningen hebben we een echte berg. “Niet waar”, hoor ik veel mensen dan zeggen. Oké, ik moet toegeven dat het eigenlijk meer een heuvel is. De Hasseberg ligt vlakbij Sellingen, tegen de Duitse grens aan en ligt 14,2 meter boven NAP.

Schapen
Het hoogste punt van Groningen zal er na deze maand niet zo eenzaam meer bij liggen, want een kudde schapen zal haar tijdelijk vergezellen. Deze schapen moeten ervoor zorgen dat dit natuurgebied niet vol groeit met opslag van bomen, voornamelijk berk. Elk jaar proberen we door middel van tijdelijke drukbegrazing (intensief begrazen) deze opslag te onderdrukken. Er groeien leuke plantensoorten op de berg zoals muizenoortje, zandblauwtje en vroege haver. Grijpen we niet in, dan verdwijnen deze planten.

Heksje Hasje
De heuvel dankt zijn naam aan Hasje, een oude vrouw die volgens de sage op deze berg woonde. Hier stookte ze vuurtjes om zich warm te houden. Kwaadwillende reizigers liepen richting dit vuur. Als ze in de buurt kwamen, doofde ze het vuur, waardoor deze mensen de tangen (zandpaden) niet meer konden zien en daardoor verdronken in het omliggende moeras.

Laten we hopen dat het de schapen wat beter vergaat!

Boswachter Jelka

https://www.facebook.com/staatsbosbeheergroningen/videos/454643561380925/

reageren

geef een reactie

  • henk drenth
    10 oktober 2016 om 12:36

    een mooi weblog, alleen lukte het doorklikken naar de juiste blz niet vlekkeloos.
    Groeten, Henk Drenth.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog