www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Groninger soort

9 september 2016 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Heel voorzichtig trekt Willem, met toestemming, één plantje uit. Ja, maar één, want de Steenbraam is immers een zeer zeldzame soort. Willem is coördinator voor FLORON in Groningen en wil toch een unicum voor deze provincie en zelfs voor Nederland voor het Rijksherbarium in Leiden vereeuwigen. Het plantje met een klein trosje bloemen verdwijnt behoedzaam en mooi uitgespreid tussen de kranten in z’n plantenpers. Het is 2014 als ik met een groepje floristen een kilometerhok inventariseer om de verspreiding van planten in Nederland in kaart te brengen. Net toevallig in dit kilometerhok is de enig bekende groeiplaats van Steenbraam in Nederland. Ook voor kenners was het nog even zoeken, want als je aan bramen denkt heb je een ander zoekbeeld. Steenbraam is anders. Subtiel met lichte glanzende bladeren neemt ie bescheiden een plaatsje tussen grassen langs een oud zandpad. De plant bloeit nu met ingetogen bloemetjes. Ik werd er in de jaren tachtig al op gewezen door mijn voorganger Nico de Vries. En jaren later liet hij me met trots de Steenbraampjes zien toen ik ingewerkt werd. Nu moet ik er voor waken dat de soort op deze groeiplaats zich kan blijven handhaven.

steenbraam-3

Wie had kunnen weten dat de Steenbraam meedingt naar ‘De soort van Groningen’! Aan terreinbeheerders als soortenkenners werd gevraagd naar suggesties van dier- en planten soorten welke nou typisch zijn voor onze provincie. Niet gehinderd door fantasie worden soorten tevoorschijn getoverd. Namen waar bestuurders en beleidsmensen, laat staan gewone mensen, nog nooit van gehoord hadden. Maar ze bestaan echt.

20160720_153310
Donzige klit

De eerste die bij mij opkomt en die ik doorgegeven heb, is de Donzige klit. Bij het noemen van deze naam fronsen de wenkbrauwen van sommige aanwezigen. Het is familie van de veel gewonere Grote, Kleine en Middelste Klit. Deze Rode lijst soort vindt het zwaartepunt in de verspreiding juist op de ruige overhoekjes en dammen (perceeltoegangen) op de rijke Oldambster kleigrond. Een plant in samenhang tussen natuur en landbouw. Het kan niet Groningser. Of de Greppelsprinkhaan (zie een vorig blog). Een sprinkhaan waarvan een belangrijk voorkomen in Groningen.

20150805_114221-1-1
Rolrond vliegend hert

Ik opperde nog Sinodendron cylindricum, ofwel Rolrond vliegend hert. Dit in rottend hout levende kevertje komt binnen Nederland alleen in Zuid Limburg en Westerwolde voor. De larven leven in door schimmel aangetast hout van vooral beuk en fruitbomen. Het mannetje is net een mini neushoornkever. Elk jaar vliegen ze uit in de warme dagen van eind mei en juni. Maar helaas … deze soorten hebben de voorronde niet gehaald vanwege de aaibaarheid.

Veel andere voorgestelde ‘Soorten vanGroningen’ komen ook veel buiten Groningen voor. Er zitten zelfs wereldreizigers bij die langer in Afrika verblijven dan dat ze in Groningen vertoeven.

Maar typischer Gronings als de Steenbraam is er geen één. En ik kan het weten als oud-Brabander. Buiten dat de soort binnen Nederland alleen maar in Groningen voorkomt heeft ie meer Groninger trekjes.

steenbraam-1De soort is niet uitbundig aanwezig, maar groeit een beetje teruggetrokken. Maar wel een volhouder. Terwijl tal van ijstijdrelicten al verdwenen zijn houdt Steenbraam juist stand, een echte doorzetter. Soms moet ie prijsgeven aan overwoekeraars, brutalen of uitzuigers. Stug en standvastig maakt ie jaarlijks zijn stengels en geeft niet op. Nee, geef mij maar de Steenbraam.

Stem mee op de Soort van Groningen!
www.provinciegroningen.nl/soortvangroningen

Boswachter Leon

reageren

geef een reactie

  • Thanos
    29 oktober 2018 om 10:46

    Such the very nice post here you have to seen the latest mahjong game this is the free for you you need to getting the full enjoyments to join it thanks.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog