www.boswachtersblog.nl/ Groningen

En de winnaar is ………

19 november 2016 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Afgelopen vrijdag was de finale van de Soort van Groningen. De provincie Groningen heeft, mede omdat het natuurbeleid nu door de provincies bestuurd wordt, een soort competitie uitgeschreven om de meest typisch Groningse plant– of diersoort te verkiezen.

Filmsterren
Van de tien genomineerde soorten zijn heel ludieke animatiefilmpjes gemaakt. Heel geestig hoe een reclamemaker dan een heel saaie soort kan karakteriseren en neerzet als een bijzonder organisme. Die filmpjes zijn echt een aanrader. Staatsbosbeheer was ambassadeur voor de Steenbraam. Omdat ik een soortenliefhebber ben (ik heb de natuurvraag bij “twee voor twaalf” altijd goed, zonder eerst nazoeken, dit in tegenstelling tot veel kandidaten) en omdat ik toevallig weet waar de soort staat, werd ik gevraagd als promotor. Ik was daarom bij de filmopnamen om mijn geliefde braampje aan te wijzen. Een filmmaker vindt zo’n plantje nooit. Hoewel niet meer op z’n mooist, ze bloeiden niet meer, deed mijn hoofdrolspeler het heel goed. Ik was dik tevreden met mijn filmster, met de promotiefilm en met het krantenartikel. Ik heb er ook een blog over geschreven.
Later wees een inwoner uit de Stad mij op het feit dat er zelfs een straat naar vernoemd is. Dat wist ik achteraf wel, maar heb er nooit meer aan gedacht. Zeldzaam, maar wel erg beroemd dus. Zeg nou zelf, wie wil er nou niet aan de rustieke bosrijke omgeving van de Steenbraam in Ter Apel wonen.

steenbraam

Ambassadeurs
De voorbije maanden hebben belangengroepen en natuur- , landschap- en waterbeheerders gefungeerd als ambassadeur om ‘hun’ soort te promoten. Tussen 1 september en 15 oktober kon iedereen stemmen. waaruit de top drie verder ging naar de volgende ronde. Helaas belandde mijn geliefde ijstijdplantje in de onderste regionen, maar gelukkig niet laatste. Er was toen ook al een uitschieter naar boven. Bij de laatste verkiezingsronde hadden leerlingen van drie basisscholen de hoofdrol. In niet minder dan de prestigieuze Statenzaal van het provinciehuis mocht elk van de 3 scholen een pitch geven van hun gekozen soort.

gedeputeerde-spreekt-de-kinderen-toe
Gedeputeerde Henk Staghouwer (midden) spreekt de kinderen toe. Met hoed vooraan boswachter Arjan Postma

De verkiezing
De top drie die bestond uit Paarse morgenster, Grauwe kiekendief en Groene glazenmaker. Elke soort kon nog één maal gepromoot worden door afgevaardigden van circa 150 enthousiaste aanwezige leerlingen. Een panel van drie deskundigen op verschillend vlak, namelijk een juf van een school uit Groningen (didaktiek), mijn collega boswachter Jaap van het Lauwersmeer (natuur) en niemand minder dan de gedeputeerde Staghouwer (Groninger natuurbeleid), mochten de presentaties beoordelen. Het geheel werd soepel aan elkaar gepraat door de bekende televisie boswachter Arjan Postma.
In de pauze konden de ambassadeurs zichzelf en hun soort nog eens onder het voetlicht brengen. Achter een stand staan is niks voor een boswachter ecologie, maar boswachters Annet en Jelka deden hun best om de leerlingen aan zich te binden met een Rad van Avontuur en pluisbeesten. Zelf was ik druk geweest met het maken van plaatjes van elke soort. Dit om op een kaart te prikken om te laten zien waar deze soorten voorkomen in Staatsbosbeheerterreinen in Groningen.

Jelka beantwoord vragen

Onbetwiste winnaar van de Soort van Groningen is geworden: de Grauwe kiekendief. Een typische Groninger soort. En een terechte winnaar. Al jaren vechten vele liefhebbers, vrijwilligers en boeren voor deze soort in Groningen.

kiekendief

Allemaal winnaars
Een wedstrijd met één winnaar, maar géén verliezers. Alle soorten zijn even onder de aandacht geweest. Niemand is meer angstig voor het vrolijke Ruige dwergvleermuisje, iedereen kent voortaan de Bot en weet dat het Vosje een bijtje is en geen roodharig zoogdier. En niemand kijkt meer vreemd op als je het over Blauwborsten hebt. Een enorme pluim gaat naar de provincie Groningen, die met deze verkiezing het soortenbeleid en de Groningse natuur onder de aandacht heeft gebracht bij de inwoners van de provincie. Daar mag elke Groninger trots op zijn! Alle soorten, alle ambassadeurs en de organisator, ze zijn allemaal winnaar.

logo-de-soort-van-groningen

Boswachter Leon Luijten

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog