www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Thuis in de streek klinkt als muziek in de oren

11 februari 2017 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Als boswachter proberen we veel met de streek samen te werken en mensen bij onze natuurgebieden en het beheer daarvan te betrekken. Bijvoorbeeld door leuke activiteiten met ondernemers en verenigingen uit de regio te organiseren, maar ook door samen te werken met vrijwilligers. Afgelopen maand kwamen deze twee groepen wel op een hele leuke manier samen.

Dikke wilgen
Vorige maand zijn er twee nieuwe vrijwilligersgroepen gestart in Westerwolde. Eén groep is actief in de omgeving van Stadskanaal, voornamelijk in de Veenhuizerstukken en het Vledderbos. De andere groep is actief in Westerwolde Noord.  Deze laatste groep mag ik samen met mijn collega Geert-Jan begeleiden. Onze groep is momenteel druk aan het zagen en snoeien in De Gaast. Opslag rondom de dijk langs de Westerwoldse Aa wordt verwijderd en de wilgen worden geknot. Dat laatste was ook hoog nodig want dat was al jaren niet gebeurd. Nadeel hiervan is dat het hout enorm dik is geworden en het veel energie kost om de wilgen te knotten. De vrijwilligers hebben er nog niet over geklaagd, maar ik gok dat ze er wel wat spierpijn aan hebben overgehouden.
Voor één gezelschap is het een voordeel dat wij deze wilgen niet eerder hebben geknot……..

De vrijwilligers zijn druk met het knotten van de wilgen

Midwinterhoorns
De Giezelbaargbloazers maken van o.a. wilgenhout midwinterhoorns. Een midwinterhoorn is een houten blaasinstrument. De vorm van z’n hoorn is vrij specifiek. De stam moet natuurlijk een bepaalde dikte hebben, maar ook de kromming in de stam komt vrij precies. En laten wij nu juist langs deze Westerwoldse Aa een aantal potentieel geschikte hoorns aan onze knotwilgen hebben groeien. Dus afgelopen weken was tijdens het snoeien van de wilgen een enthousiaste Giezelbaargbloazer aanwezig om aan te wijzen welke wilgentenen voor hun geschikt zijn.  Hij heeft deze meegenomen om ze te gaan bewerken tot heuse midwinterhoorns.

Foto: Jan Bossen. Bé Glazenborg met een toekomstige midwinterhoorn

Wij kunnen niet wachten om het resultaat te zien en te horen!

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • Thanos
    30 oktober 2018 om 06:09
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog