www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Van buiten word je beter

5 november 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen

De grootste vrijwilligers dag in het groen

Gisteren hadden we weer de landelijke Natuurwerkdag. Op die dag komt al het leuke van mijn werk als boswachter voor mij samen. Buiten, in de natuur, samen met anderen de handen uit de mouwen steken, even flink inspannen en dan bij iets lekkers tevreden kijken naar het nuttige resultaat. Ik word er heel blij van mede omdat ik van de andere deelnemers hoor dat zij ook met veel genoegen terugkijken op deze lekkere buitendag. Ik ben ervan overtuigd dat je van buiten zijn beter wordt.

Handen uit de mouwen in de natuur

In Groningen staken gisteren 909 mensen de handen uit de mouwen. Bij ons was dat in ’t Roegwold, het natuurpark Heemtuin & Tussen de Venen bij Muntendam, het Bos op Houwingham bij Bad Nieuweschans, De Hoogte bij Heiligerlee, de Mezachdobbe bij Sellingen en het Ten Boersterbos.

In het natuurgebied ’t Roegwold hebben we wat doorzichten in de boomopslag langs het Zwaneveldsgat bij Kolham gezaagd. Een mooie aanleiding om eindelijk zelf ook de zaag weer eens ter hand te kunnen nemen. Poeh … dat viel me niet mee… ik kwam aardig “achter de poest” (= Gronings: buiten adem). Een aantal bomen konden beter vanuit het water worden omgezaagd. Annelies kon daarvoor wel even een waadpak van ons lenen.

Annelies trok het waadpak aan on de bomen in de waterkant te zagen. Dat gaf haar de bijnaam Annelieslaars.
Tijd voor koffie en een praatje

In het natuurpark Heemtuin & Tussen de Venen hebben we (Lions Skiramere Slochteren) op de “open plekken” in het bosdeel nabij de ruïne op de arme zandgrond weer ruimte gemaakt voor pioniersvegetatie. Hiervoor trokken we met de hand boompjes met wortel en al uit de grond. Met handzaagjes zaagden we de al wat grotere bomen weg. Ook hier konden kinderen zich uitleven bij het takkensjouwen.

Tussendoor op een matje van steenpapier eem oetpoesten

Vitamine G

Volgens mij wordt het belang van natuur voor je gezondheid en welzijn wel steeds meer ingezien. Agnes van den Berg doet als omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen onderzoek naar de relatie natuur en gezondheid en naar de stressherstellende werking van natuur en duidt het belang van natuur wel aan met Vitamine G.

Ik denk het ook … in de natuur komt veel gezonds samen: ontspanning, gezonde buitenlucht, lekker in beweging zijn. Tel daarbij op de voldoening als je ziet wat je samen hebt gedaan en je hebt de beste multivitamine G die je kunt bedenken. Het was weer een grootse gezonde groendag!

 

reageren

geef een reactie

  • Trijntje
    6 november 2017 om 10:45

    Buiten zijn is altijd heerlijk – en samen werken aan een beter wereld in de natuur is helemaal geweldig……dat zou iedereen moeten doen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog