www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Eindelijk weer terug in Westerwolde

15 december 2017 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Hij (of zij) is groot en sterk. Heeft een mooie kop en een zwaargebouwd lichaam. Hij is vrij stil, woont graag bij z’n familie en eet ook nog eens van alles: naast wormen en insecten ook bessen en gras. En nu heeft hij eindelijk z’n weg weer gevonden naar Westerwolde. Ik heb het natuurlijk over de das.

Kleinschalig en divers

Tot in de jaren zestig waren woonden er dassen in de burchten in Westerwolde. Collega Marieke vertelde afgelopen maart dat de das het in het verleden niet makkelijk heeft gehad. Gelukkig timmert de dassenbevolking tegenwoordig goed aan de weg, ook in onze provincie zien we een langzame toename. In Groningen hebben we nu z’n 20 bewoonde burchten.
In Westerwolde wachten we al jaren op zijn komst, want met het kleinschalige en afwisselende landschap is Westerwolde een uitermate geschikt leefgebied. Bossen om een burcht in te bouwen om in te slapen en jongen groot te brengen, graslanden om naar voedsel te zoeken (ze smullen van regenwormen) en de houtwallen als route tussen het bos en de graslanden. Waarom we lang hebben moeten wachten op de komst van deze dieren is onduidelijk. Daarom zijn we nu ook apetrots dat hij eindelijk de weg naar Westerwolde heeft gevonden.

De das

Verborgen camera

Er zijn de afgelopen jaren wel eens waarnemingen gedaan van de das in deze regio, maar nu hebben we ook de bevestiging dat het dier zich echt hier heeft gevestigd. Onze vrijwilliger Bert Jan heeft een wildcamera opgehangen bij de burcht en hier mooie filmpjes gemaakt. Deze das voelt zich thuis in Ter Apel. Het zou mij verbazen als deze dieren de rest van Westerwolde niet gaan ontdekken. Tip, kijk de filmpjes helemaal uit, er komen zoveel leuke bezoekers een kijkje nemen bij de burcht.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

 • Wim Weijman
  16 december 2017 om 08:24

  Goed te zien dat ook de Das zijn plek in Westerwolde weer heeft gevonden.
  Natuurtechnische milieubouw (natuurbouw) van de afgelopen decennia in de herinrichting Oost Groningen (o.a. hermeandering Ruiten A) zorgde en zorgt voor steeds meer afwisseling en rust in de natuurgebieden. Laten wij het ook rustig houden!

 • FilmFabriekGroningen
  15 december 2017 om 19:49

  Prachtige registratie, zowel de nacht- als de dagopnamen! Misschien nog wat meer ‘overdag’ shots? De groene specht was bijzonder om te zien.

 • Ine Bles
  15 december 2017 om 18:12

  Wat een prachtige filmpjes en wat komen er veel dieren voorbij! Uniek om dat op deze manier te kunnen volgen zonder dat je de dieren in hun bezigheden stoort! En op deze manier kunnen we er toch van meegenieten!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog