www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Sprokkeldag

20 januari 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Afgelopen zaterdag organiseerden wij op twee locaties in de provincie Groningen een sprokkeldag . Eén in het Bedumerbos in Bedum, het werkgebied van boswachter Liesbeth, en één in De Hoogte in Heiligerlee(Oldambt), het werkgebied van boswachter Annet. In beide dorpsbossen zijn veel essen geveld, omdat deze waren aangetast door de esstentaksterfte. De bossen zien er daardoor heel anders uit en dat is voor omwonenden en dagelijkse bezoekers aan het bos best wennen. Na de werkzaamheden bleef er veel tak- en tophout achter in het bos. Een deel van dit hout is prima geschikt als brandhout. Om iets voor de omwonenden en gebruikers van het bos terug te doen is bij wijze van proef in deze twee dorpsbossen een sprokkeldag georganiseerd. De dag was een groot succes op beide locaties. Binnenkort evalueren we de sprokkeldag en kijken we of deze activiteit ook in andere dorpsbossen in Groningen gehouden kan worden.

Sprokkelen
Omdat er altijd veel vraag is naar brandhout hebben we de sprokkeldag bedacht. Na de werkzaamheden ligt er nog zoveel tak en tophout in het bos, dat een deel van dit hout uit het bos kan worden gehaald voor brandhout. Daarom mochten bewoners en andere geïnteresseerden op de Sprokkeldag gratis hout sprokkelen.

Er waren een paar spelregels:
– Alleen gebruik van handzaag is toegestaan
– Afvoer van hout uit het bos naar de auto of aanhanger met kruiwagen of handkar

Welkom in De Hoogte

We waren erg benieuwd of er belangstelling zou zijn voor Sprokkeldag. Ook door de natte weersomstandigheden. Lees hieronder hoe het op beide locaties is gegaan. Wij als boswachters zijn in ieder geval erg enthousiast!

Bedumerbos
Om half 9 stonden de eerste sprokkelaars al klaar om het bos in te gaan. Na een kleine inleiding van de boswachter gingen de sprokkelaars op zoek naar brandhout. De één ging voor een volle fietskar, de ander voor een volgeladen kofferbak van de auto en weer een ander voor een volle tandemasser. Als boswachters hielpen we daar waar nodig, maakten we een praatje en stonden we klaar met koffie/thee en een lekker stuk koek. Het was heel leuk dat er ook kinderen van de partij waren. En voor wie het hout iets te zwaar was, was het verzamelen van zwerfvuil een mooie bezigheid. het was een geslaagde ochtend met een gezellige sfeer. Het missen van een motorkettingzaag? Nee hoor, dit was prima! Al met al mochten we in het Bedumerbos zo’n kleine 100 sprokkelaars verwelkomen.

De Hoogte
In Heiligerlee ging het er anders aan toe. Omdat het bos erg nat was en de bosrand niet direct grenst aan een verhard pad besloten we de aanhangers bij het bos te plaatsen. Mede dankzij de vrijwilligers van dorpsbelangenvereniging Heiligerlee hadden we twee kleine trekkers beschikbaar om de aanhangers naar de bosrand te brengen. En belangstelling was er! Tegen tien uur stond het parkeerveldje vol lege aanhangers klaar om weggebracht te worden.

Omdat iedereen tegelijk kwam waren we helaas wel snel de volgorde kwijt en duurde het even voordat iedere aanhanger bij het bos stond. Dikke tandemassers wisselde zich af met bescheiden sprokkelwagentjes. Een enkeling kwam alleen met de auto en sjouwde zonder kruiwagen de stammen van het bos naar de auto.

Ook hier veel blije gezichten. De sprokkelaars hadden opvallend veel geduld toen de volgeladen aanhangers er weer uit moesten worden getrokken en een zware tandemasser vast zat.
Van een geïnteresseerde collega uit het midden van het land kregen we de vraag of zij verslag konden krijgen van deze sprokkeldag.
Hier en daar dus een verbeterpuntje en mogelijk is een nieuw fenomeen geboren!

Boswachters Annet de Jong (Oldambt) en Liesbeth van den Berg (Hogeland).

reageren

geef een reactie

 • Fietje Lijnema
  20 januari 2018 om 09:46

  Goedemorgen, wij hebben een top-morgen gehad in Bedum. Sfeer was erg goed, genoeg hout voor nog wel een aantal dagen! Koffie en thee was een hele leuke geste!!
  wij houden ons daarom ook aanbevolen voor een volgende topmorgen.
  hartelijk dank.
  Bert en Fietje Lijnema.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog