www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Groninger natuur: niet niets!

17 februari 2018 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen

Een tijdje geleden was ik bij een bijeenkomst waar een van de sprekers iets vertelde over een onderzoek naar recreatie in natuurgebieden in alle provincies behalve in Groningen “want daar is toch bijna niets”. Wat?!..... bijna niets?!!..... hoezo bijna niets?!!!

Ik had even de neiging om op te springen en de man terecht te roepen maar bedacht: “deze man is duidelijk nog nooit in Groningen geweest”. Nog nooit had hij de bossen bij ter Apel of Sellingen gezien of het beekdal van de Ruiten Aa. Hij kende het verrassende coulisselandschap van het Westerkwartier niet of het vogelrijke Lauwersmeer. Nooit wandelde hij achter de dijk en zag uit over de kwelders naar Rottumeroog in de verte. Evenmin fietste hij door het Roegwold, nog zo nieuw en nu al met zoveel rijkdom aan natuur en landschap. Het Groningerland, zo rijk aan cultuurhistorie, landschappelijke variatie, weidsheid en beslotenheid, agrarisch, zeker, maar met veel ruimte voor natuur, het was hem onbekend. In zijn beleving was Groningen ver weg, achterlijk wellicht, zeker troosteloos met vergrijzingsproblematiek, aardbevingen, werkloosheid.

Westerwolde

onverwacht

Arme man…. Maar hij staat zeker niet alleen. Hoe vaak hoor ik niet van toeristen dat Groningen zo onverwacht mooi is? Hadden ze niet gedacht. Gelokt door de briljant bedachte leus ‘Er gaat niets boven Groningen’ met gemengde gevoelens deze kant op gereden. Drenthe ja, met heidevelden en bossen en Friesland voor de watersporter of eilandganger, dat is wel bekend maar Groningen? Nou ja…, de conclusie is meestal dat ze zéker nog een keer terug komen.

Maar hoe waardeert de Groninger zelf de natuur in zijn provincie? Ook daar is nog wel wat winst te behalen. Over het algemeen zijn op verjaardagen de verhalen over natuur in verre vakantielanden enthousiaster dan over die in eigen omgeving. Vaak hoor ik meningen als “hier is geen echte natuur, alleen namaak-natuur en als er al echte natuur is, mogen we er niet in. Beide is niet waar.

Westerkwartier

natuur = natuur

In een klein en dicht bevolkt land als Nederland is maar weinig ruimte voor uitgestrekte en ‘woeste’ natuur. Toch is het, door slim kleinere natuurgebieden met elkaar te verbinden, mogelijk die gebieden samen als één systeem te laten functioneren. Dat is het basisidee van de ecologische hoofdstructuur, tegenwoordig Nationaal Natuurnetwerk genoemd. Als dat werkt, maakt het voor de soorten die hiervan profiteren niet uit of het ‘woeste’- of ‘bedachte’ natuur is. Voor die soorten is het echte natuur.

Lauwersmeer

Van alle natuurgebieden in Groningen zijn de meeste goed toegankelijk, in elk geval grotendeels. Er is een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden. De gebieden die niet voor mensen toegankelijk zijn, zijn dat nooit zonder reden maar in het belang van soorten die gevoelig zijn voor verstoring door menselijke activiteit.

’t Roegwold

Er is dus in Groningen niet ‘bijna niets’ maar juist heel erg veel. Maar je moet het wel willen zien en waarderen! Ga er dus maar eens op uit in een van de natuurgebieden of doe mee met een excursie, die overal in de provincie worden georganiseerd.

Kijk maar eens op:

www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten?provincie=groningen

www.np-lauwersmeer.nl/doen-zien/activiteitenkalender/

www.groningerlandschap.nl/activiteiten/

www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/dal-van-de-ruiten-aa/agenda/winterwandeling-dal-van-de-ruiten-aa

boswachter Jaap Kloosterhuis

reageren

geef een reactie

 • Thanos
  29 oktober 2018 om 10:42
 • Anoesjka
  24 februari 2018 om 00:21

  Goede reactie Guus, maar ook ik klapwiekte met mijn oren. We zijn nog bezig het geld te organiseren en dan ga je het zien.

 • Guus Verhorst
  23 februari 2018 om 08:26

  Beste Jaap,
  Ik was de man op dat podium! En ja, je hebt gelijk, er liggen veel prachtige gebieden in Groningen. Ik heb er ook nog een aantal van bezocht.
  Ik besef dat mijn uitspraak niet goed gevallen is. Mijn oprechte excuses daarvoor aan ieder die zich aangesproken voelde.
  Wat ik wilde overbrengen is het feit dat voor goede en vergelijkbare (met andere provincies) onderzoeksresultaten voldoende respons van de bezoekers belangrijk is. Uit ervaring bij de andere onderzoeken blijkt dat de gebieden én van bepaalde omvang moeten zijn én dat er een aanzienlijk aantal bezoekers op jaarbasis moeten komen. Zo’n onderzoek wordt gedaan over 35 gebieden en kost best wat geld. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat we van een groot aantal gebieden geen conclusies kunnen trekken en dat zou ik jammer vinden van het geld. Maar overtuig me als je daar anders naar kijkt! Ik kom binnenkort naar het boswachtersoverleg.
  Ik zal voortaan m’n woorden zorgvuldiger kiezen als jij belooft om mij meteen aan te spreken 😉

 • Fietje Lijnema
  18 februari 2018 om 10:40
 • Theo de la Ruelle
  18 februari 2018 om 09:04

  Groningen is het best bewaarde geheim van Nederland, Jaap. En laten we dat maar zo houden?.

 • henk drenth
  17 februari 2018 om 21:22

  Er gaat niets boven Groningen, maar Westerwolde maakt het verschil.
  “Westerwôl, altied wat aans”.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog