www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Boekenweek: De natuur, daar horen we bij.

13 maart 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Nergens vind ik meer rust dan in boeken en in natuur. In de natuur hoef je nergens aan te voldoen, je kan daar zijn wie je bent, zonder oordeel, de ideale plek om je hoofd leeg te maken. Lezend verdiep ik me in een andere wereld, denk ik met andermans hoofd. De combinatie stelt me optimaal in staat mijn hoofd leeg te maken.

Boekenweek


Deze week is het Boekenweek met het thema natuur. Ik ga mee in de woorden van Jan Terlouw die een boekenweekessay schreef: “De natuur, daar horen we bij, daar dragen we mede verantwoordelijkheid voor, die moet in al zijn rijkdom worden bewaard voor hen die na ons komen”.

Morgenavond organiseert Biblionet Groningen in de theaterzaal van het Kielzog te Hoogezand een live programma waarin Arno van der Heyden vogelkenners van het Boerenbuitengebied en mij ontmoet.

Aankondiging Kielzog Hoogezand

Ik ben gevraagd om een boekenpitch te houden en kies het kinderboek “Kinderen van Moeder Aarde” van Thea Beckman. Bij het lezen van deze roman over het leven op het paradijselijk mooie Thule, nadat de aarde na een derde wereldoorlog is gekanteld, ruik je bijna de heerlijke geuren van het lentegroen.

Moeder Aarde

Moeder Aarde, hoeveel warmte en liefde bevat dat begrip! Er gaat iets troostends van uit, je verbondenheid met de natuur te beseffen, te weten dat je deel uitmaakt van het grote geheel.

Dit verhaal, het concept Moeder Aarde, gaat over de continuïteit van het leven; het maakt geen scherp onderscheid tussen mensen en andere levende wezens, leert ons niet alleen aandacht te hebben voor onze medemens, maar voor alles wat leeft.

Bankjes

In onze natuurgebieden hebben we op vele, bijzondere plekjes bankjes staan waar je, in de zomer, heerlijk een mooi boek zou kunnen lezen. Weet jij welk bankje waar staat? Iedere werkdag wordt er een foto uit één van onze 5 natuurgebieden (Westerwolde, ’t Roegwold, Hogeland, Lauwersmeer en Westerkwartier) geplaatst. Weet jij in welk gebied deze foto is genomen en weet je de exacte locatie? Like onze pagina en reageer op de foto! Aanstaande vrijdag verloten wij onder de 5 dag winnaars het natuurdagboek De Onsterfelijke Nachtegalen van Aaldrik Pot en Barbara de Beaufort.

Boeken geven wijsheid daar waar er wijsheid is, door het lezen wordt dit groter. In aansluiting op Jan Terlouw: “Laten we met wijsheid omgaan met Moeder Aarde, tenslotte hebben we haar slechts in bruikleen van onze kinderen”.

Wij boswachters wensen je veel inspiratie met mooie boeken op misschien wel een mooi bankje in één van onze natuurgebieden!

Lezen op een bijzonder bankje in ’t Roegwold. Brr…toch liever in de zomer.

 

reageren

geef een reactie

 • Jhon Constantine
  3 september 2018 om 08:33

  If you don’t update your windows 10 operating system on time then you will get windows 10 error kmode exception not handled then from our tutorial you will learn to fix error code kmode exception not handled in windows 10 operating system in simple steps.

 • William Stewart
  15 juni 2018 om 10:20

  Morgenavond organiseert Biblionet Groningen in de theaterzaal van het Kielzog te Hoogezand een live programma waarin Arno van der Heyden vogelkenners van het Boerenbuitengebied en mij ontmoet. bullet force

 • Ine Bles
  13 maart 2018 om 20:07

  Wat een mooie manier om natuur en literatuur bijeen te brengen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog