www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Boomfeestdag 2018: vrolijkheid en vies worden

20 maart 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen
boomfeestdag 2018 in De Hoogte

Nieuwe boompjes planten tijdens Nationale Viering Boomfeestdag in De Hoogte - Heiligerlee

Op woensdag 14 maart was de nationale viering van de Boomfeestdag in gemeente Oldamt. Mijn teamleider Michiel van Kerkvoorde vertelt in dit blog hoe hij deze dag heeft beleefd.

Lachende, vrolijke kinderen. Zo zal ik de nationale viering van de boomfeestdag 2018 in gemeente Oldambt blijven herinneren. Bijna 400 vrolijke kinderen die met mooie, gesponsorde scheppen proberen om bomen te planten in de kletsnatte, vette grond in De Hoogte, ons bos in Heiligerlee. Lindes, eiken, esdoorns en iepen op de plek waar tot voor kort nog essen stonden. Zieke essen, voor een groot deel al dood, maken plek voor een nieuwe generatie bomen. Vele soorten door elkaar heen, zodat, als er weer eens een ziekte uitbreekt, er niet meer zulke grote gaten in het bos vallen.

Niet zelden ben ik bang dat de kinderen bij het planten zelf wortel schieten, zo vast zitten ze met hun laarsjes in klei. Gelukkig is er altijd een boswachter in de buurt die te hulp schiet. Eerst het kind eruit en dan de laarsjes. Of ze doen het zelf, op sokken terug naar het droge. De laarsjes komen later wel. Maar ze willen wel weer terug. Nog een boom planten, en dan nog een. Zeker 1000 bomen krijgen hier in een dik halfuur hun definitieve standplaats. De woudreuzen van de toekomst. Dat is ook de wens van de kinderen, getuige de mooie geschreven boodschappen die ze in de bomen achterlaten.

 

     

Niet alle volwassen kijken even blij. Zij die geen kinderen bij zich hebben, kijken geamuseerd toe. Maar sommige leerkrachten en ouders vinden deze kennismaking met de typische Oldambster bodem niet even geslaagd.  Gelukkig voel ik me, in mijn  positieve beleving, gesteund door prinses Irene. Eerder op de ochtend, in het groendebat met de kinderen, vroeg ze meerdere keren aandacht voor de verbinding met de natuur. Kinderen moeten vies kunnen worden zei ze letterlijk. Zo was haar jeugd ook geweest. Mooie woorden, mij uit het hart gegrepen. Begrip voor de natuur en verbinding met de natuur komt door zien, ruiken, voelen, proeven en ervaren.

      

Aan het eind van middag, als we nog wat aan het opruimen zijn, komen de eerste kinderen al terug met hun ouders. ‘Kijk mama, dat is mijn boom, het is een linde!’ of ‘Kijk papa, daar, bij die plas, heeft de boswachter mij eruit getrokken’. De kinderen van de achtergebleven sokken melden zich nog niet…. Maar de verbinding is gelegd. De verbinding met de bomen, met de plek en wie weet ook met de natuur. Voor deze kinderen is dit nu het bos. Het mooie essenbos dat hier tot voor kort stond, en waar wij nog met weemoed aan terug denken, heeft voor hun nooit bestaan. Hun bomen zijn de toekomst. Hopelijk blijven ze komen en hun eigen bomen volgen naar de toekomst. Ik doe dat in ieder geval wel.

 

reageren

geef een reactie

  • Linda Rose
    24 januari 2019 om 05:07
  • daisy
    15 januari 2019 om 05:06

    Great info. I love all the posts, I really enjoyed, I would like more information about this, because it is very nice., Thanks for sharing.

    Super Smash Flash 2

  • alice F taylor
    15 januari 2019 om 05:05
  • Himanshu
    2 juli 2018 om 12:09

    Mind blowing article if you are in the search of some best browser then here on our website you will get firefox free download for your pc and do safe and secure browsing.

  • Shawn Hall
    14 juni 2018 om 09:05

    Aan het eind van middag, als we nog wat aan het opruimen zijn, komen de eerste kinderen al terug met hun ouders. ‘Kijk mama, dat is mijn boom, het is een linde!’ of ‘Kijk papa, daar, bij die plas, heeft de boswachter mij eruit getrokken’. soundcloud to mp3

  • Theo de la Ruelle
    21 maart 2018 om 16:38

    Leuk! We kunnen de kinderen nog zo veel leren over de natuur. De natuur waar zij het straks mee moeten doen en die we dus moeten koesteren. Voor hen, voor de kinderen.
    Hoe triest is het dan om te lezen dat in Zeeland vandalen “zomaar” 500 net aangeplante boompjes hebben geknakt. Zich vermoedelijk niet realiserend dat die boompjes mede hun toekomst zijn… Ze moeten nog zoveel leren over de natuur.

  • Michiel van Kerkvoorde
    20 maart 2018 om 15:18

    Wat een mooie reactie Guus. Als de kinderen uit het Oldambt over 60 jaar zo terugkijken naar deze dag, is onze missie meer dan geslaagd!

  • Guus
    20 maart 2018 om 12:00

    Boomfeestdag, bijna zestig jaar geleden was het boomplantdag voor mij. Als ik het enthousiaste verslag lees en de blije gezichten zie dan komen de herinneringen bij mij boven.
    Mijn school in Haarlem was uitgekozen om in de Haarlemmerhout bomen te planten. Diverse oude bomen waren omgewaaid en voor de veiligheid werden er Misschien wel 2-300 jaar oude bomen gekapt, de gaten moesten opgevuld en dat mochten wij als schoolkinderen doen.
    Wat een belevenis als stadskind een bos waar je balancerend over de omgezaagde bomen liep en met school er heen ging om nieuwe bomen te planten. Oh, wat was ik jaren later boos en teleurgesteld dat een van mijn bomen was verdwenen. Nu begrijp ik dat maar toen niet. Om een mooie kroon te krijgen en de sterkste bomen voldoende leefruimte te bieden moest er wel uitgedund worden.
    Al meer dan 40 jaar woon ik niet meer in Haarlem, maar als ik er ben kijk altijd nog naar een van de eiken die ik geplant heb en die er met een prachtige kroon staan.
    Boomplantdag heeft mij liefde voor de natuur gebracht.
    Ik hoop dat nog in lengte van jaren er een boomfeestdag zal zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog