www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Uitrusten in de natuur?

25 mei 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Kom je in de natuur voor je rust, scheuren je trommelvliezen van het lawaai. Veroorzaker is eén van de luidst roepende vogels, de kwartelkoning. Luistert naar de Latijnse naam Crex crex, vernoemd naar de harde roep. De roep is over een afstand van 1,5 km hoorbaar. Hij roept vooral ’s nachts, soms uren lang. Maar ook overdag, vooral bij drukkend weer of voor een onweersbui. Zo gemakkelijk als je een kwartelkoning hoort, zo lastig is het om hem te zien te krijgen. Mijn collega’s Jasper en Anne-Jan hadden gisteren geluk! Nieuwsgierig?

Zeldzaam
De kwartelkoning komt voor in ruige graslanden, met daarin veel kruiden, bloemen en insecten. Dit biotoop is in Nederland sterk afgenomen, waardoor de kwartelkoning veel zeldzamer is dan vroeger. De vogel staat als bedreigd op de rode lijst. Het is een heel zeldzame vogel met 100-150 broedpaar in heel Nederland. Het Westerkwartier staat bekend om de kwartelkoningen vanwege de aanwezigheid van grote oppervlakten ruig en bloemrijk grasland. Veel vogels zullen wegvliegen als ze verstoord worden, maar een kwartelkoning doet dat niet. Hij zal lopend door het hoge gras wegvluchten. Daarom is de soort ook zo moeilijk te zien. Collega’s Jasper en Anne-Jan hadden gister het geluk om een kwartelkoning te horen en te zien! Zie hieronder het filmpje!

 

Beschermen
Een mannetje bezet vanaf half mei een territorium en probeert met zijn roep een vrouwtje te lokken. Als hij een vrouwtje vindt, laat hij haar alleen met de eieren en vliegt zelf verder naar een ander gebied om het nog eens te proberen. De jongen worden uitgebroed in een nest tussen het gras en groeien daar ook op. De jongen zijn erg kwetsbaar wanneer er wordt gemaaid. Veel nesten gaan dan ook verloren als er te vroeg wordt gemaaid. Staatsbosbeheer stel het maaien uit tot augustus op plekken waar roepende kwartelkoningen zijn waargenomen.

Doe je mee?
Als je kwartelkoningen hoort, geef ze dan door aan SOVON: http://s1.sovon.nl/kwartelkoning/kwartelkoning.asp. Zo kan de beheerder rekening houden met de aanwezigheid, bijvoorbeeld door op het juiste tijdstip te maaien. En daardoor de soort helpen om zich verder voort te planten.

Ontdek het Westerkwartier!
Ga dit weekend naar buiten en ontdek het veenweidengebied in de Doezumermieden. Loop bijvoorbeeld het Zandenpad en misschien hoor je de kwartelkoning tijdens je wandeling. https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/westerkwartier/wandelroute-zandenpad

 

Alvast een fijn weekend!

 

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

 • Thanos
  29 oktober 2018 om 10:44

  Here are the amazing post you have to getting the mozilla firefox for windows this is the most amazing web browser to all web users so have to save the all setting for batter work.

 • Trijntje
  11 juni 2018 om 10:46

  Dit soort lawaai vind ik helemaal niet erg…….. leuk Marieke !
  Heb het wel eens gehoord en vroeg me al af……..wat is dat?!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog