www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Ben je dronken boswachter?

9 juni 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Collega's Jasper en Ruben aan het werk

Onlangs kregen wij de vraag of onze collega met een paar glazen teveel op aan het maaien was. In het natuurgebied de Jouwer zijn de percelen niet strak gemaaid maar zijn slingerende maaipatronen zichtbaar. Benieuwd waarom?


Achteruitgang insecten
In Nederland is het aantal vlinders afgenomen met veertig procent sinds 1992. Insecten vormen tachtig procent van het totale aantal soorten op aarde. Buiten het agrarisch gebied kan een intensief beheer via maaien, begrazing en plaggen een negatief effect hebben op diversiteit aan insectensoorten en de biomassa hiervan.

Sinusbeheer in de Jouwer

Zilveren maan
In het Westerkwartier is vorig jaar een nieuwe populatie vastgesteld van de Zilveren Maan (Boloria selene), een prachtige parelmoervlinder. De zilveren maan is als bedreigd aangemerkt op de Rode lijst. Om de habitat van de Zilveren Maan en andere soorten te verbeteren hebben ook wij feedback nodig. Onlangs hebben wij als beheerteam Westerkwartier een workshop gehad van Anthonie Stip van de Vlinderstichting. De belangrijkste factoren die het uiteindelijke effect van beheermaatregelen op insecten beïnvloeden, zijn de beschikbaarheid van voedselplanten (hoeveelheid en diversiteit), de aanwezigheid van structuurvariatie in bodem en vegetatie en de beschikbaarheid van microhabitats voor overwinterende insecten.

De Zilveren Maan

Variatie en timing
Insecten moeten ook de mogelijkheid hebben om zich voort te planten en ze moeten de winter kunnen overleven. Om dit te realiseren is variatie nodig, locaties die niet jaarlijks volledig worden gemaaid. In onze terreinen proberen wij niet alleen rekening te houden met de planten die groeien in de graslanden maar ook met de insecten.

Sinus?
Sinusbeheer is een alternatieve manier van gefaseerd maaien, waarbij vrijheid en flexibiliteit sleutelwoorden zijn. De enige eis, veertig procent van de oppervlakte moet blijven staan. Collega’s Ruben (beheer) en Jasper (ecologie) zijn in het Westerkwartier gestart in het gebied bij de Jouwer. Het lijkt alsof ze dronken waren maar ze zijn bewust slingerend gaan maaien, de sinuspaden zijn nu duidelijk zichtbaar in het gebied. Resultaat? Heel veel variatie, wat uitermate gunstig is voor de biodiversiteit.

Benieuwd naar het resultaat? Neem een kijkje en fiets langs de Jouwer, je kan ook het pontje nemen! De Jouwer is een gehucht in de gemeente Grootegast in de provincie Groningen. Het ligt ten Oosten van Grootegast. Het gehucht ligt op een van de zandkoppen in het zuidelijke Westerkwartier. Leuk detail, de boerderijen in het gehucht waren oorspronkelijk bezit van het klooster in Kuzemer.

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • Trijntje
    11 juni 2018 om 10:49

    Juist super leuk die “niet rechte paden” geweldig terrein ook, ik mag er heel graag komen. Er is zoveel te zien, te horen en te beleven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog