www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Cittaslow kinderexpositie in schaapskooi Ter Borg

15 juni 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Foto Agnes Spruit

Gisteravond vierden we de officiële opening. Vandaag is het echt van start gegaan, Westerwolde Rijgt! Tien dagen lang zijn er bijna 20 tuinen geopend die een podium vormen voor (regionale) kunst en cultuur. Voor het eerst sinds dit evenement wordt georganiseerd, is een unieke locatie van Staatsbosbeheer ook één van de te bezoeken locaties. En daar ben ik heel trots op!

Cittaslow kinderexpositie
Dat Westerwolde een mooi landschap is, dat wist ik natuurlijk al lang. Maar hoe kinderen tegen ons landschap aan kijken, dat wist ik nog niet zo goed. En daar krijg ik nu een beter beeld van. De schaapskooi in Ter Borg is een van de vier locaties die het decor mag vormen van de Cittaslow kinderexpositie. De kinderen hebben door middel van natuurlijke materialen kennis gemaakt met kunst. Om tot deze werkstukken te komen heeft de gemeente Westerwolde alle basisscholen in de gemeente een onderwijsproject aangeboden. Op deze manier hebben de kinderen geleerd landschapselementen te bekijken en hebben ze kennis gemaakt met kunst. Een hele mooie combinatie waarmee bewustwording en betrokkenheid wordt gecreëerd.

Maquette Ruiten Aa

400 kunstzielen in 1 schaapskooi
Kinderen van groep 5 tot en met 8 hebben samen met kunstenares  Agnes Spruit viltwerken gemaakt van schapenwol. Dit schapenwol is afkomstig van de kudde heideschapen die in het natuurgebied Ter Borg lopen. Daarnaast hebben ze gedichten gemaakt waarin datgene uit de natuur wat zij belangrijk vinden, wordt verwoord.
Stefan de Keyster heeft met kinderen van groep 5 en 6 naar de leefomgeving gekeken. Ideeën die ze rond dit thema hebben opgedaan hebben ze verwerkt in maquettes. Net zoals de Ruiten Aa de ruggengraat van Westerwolde is, hebben de kinderen de Ruiten Aa centraal gesteld in hun maquettes. Alle maquettes van de verschillende scholen vormen samen de Ruiten Aa.
Bijna 400 kinderen hebben aan deze expositie gewerkt.
Agnes Spruit heeft al deze kunstwerken mooi gepresenteerd en sfeervol belicht. En kunt u zich dit allemaal voorstellen in een 17e eeuwse schaapskooi?  Echt een bezoekje waard!

Viltwerk

Activiteiten
Naast het bezoeken van de expositie bieden wij vanuit Staatsbosbeheer ook leuke activiteiten aan. Zo zijn er op 17, 20, 22 en 24 juni wandelingen vanuit de schaapskooi naar het natuurgebied in Ter Borg, onder begeleiding van een gids. Ook is er speciaal voor kinderen een speurtocht uitgezet. Deze speurtocht kan iedereen zelfstandig lopen tijdens de openingstijden van de schaapkooi. Op zondag 17 en 24 juni is Agnes Spruit zelf aanwezig en krijgen bezoekers de mogelijkheid om een viltwerkje te maken.

Alle activiteiten zijn gratis. Zie voor meer informatie
https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/westerwolde/rijgt-westerwolde of https://westerwolde.groningen.nl/zien-doen-beleven/westerwolde-rijgt-2/kinderexpositie

Openingstijden
Van 15 tot en met 24 juni is de Cittaslow kinderexpositie in de schaapskooi te bekijken. Deze dagen is van 10.00 tot 17.00 uur de schaapskooi open en iemand aanwezig om uitleg te geven.

Genoeg moois te zien en te beleven in dit geweldige pand. Ik ga zeker nog een keer kijken. Ik hoop jullie ook!

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • Ine Bles
    15 juni 2018 om 21:06

    Mooi om kinderen op deze manier bij de natuur te betrekken!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog