www.boswachtersblog.nl/ Groningen

In het voetspoor van de boswachter

13 juli 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Start Boswachterspad Ter Apelerbossen

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelingen van Nederland geselecteerd. In totaal gaat het om 35 wandelingen kriskras door Nederland. Alle boswachterspaden staan op staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden. Aan het begin van elk boswachterspad staat een paal met daarop het keurmerk, een voetstap, en een QR code en link waarmee de route gedownload kan worden.

In onze provincie zijn nu 5 boswachterspaden, waarvan er 3 in mijn werkgebied Westerwolde.

Holle Beetse Vennekampen
De kortste is het boswachterspad Holle Beetse Vennekampen, een wandelroute van 9 km. Je komt tijdens deze wandeling van alles tegen op je pad: een stukje dorp, een oude kerk met prachtig uitzicht, vergezichten, weideschapen en een mix van jonge en oude natuur. En als je deze wandeling in het najaar maakt, dan is het extra genieten van de bladeren aan de bomen die de omgeving kleuren. Dit boswachterspad start bij de Noordmee in Sellingen.

Ruiten Aa
Het boswachterspad Ruiten Aa start ook bij de Noordmee.  Tijdens deze wandeling langs de Ruiten Aa en zijn weidebeekjuffers, de boomleeuwerik in de bossen en de dikke ouden eiken en tandjesgras van Ter Borg, zie je al het diverse wat Westerwolde te bieden heeft. Onderweg kom je ook langs het Theater van de Natuur met gedichten op de treden en met op elk moment van de dag je eigen voorstelling. Als je deze wandeling in augustus maakt dan zie je het grootste heideterrein van Groningen in bloei.

Ter Apelerbossen
Het boswachterspad Ter Apelerbossen start bij Klooster Ter Apel. Het is een rustige wandelroute over slingerpaden in oud bos, langs het water van de Ruiten Aa en met zicht op open velden. Het slingerende pad tussen de dikke eiken en beuken van het Meebos en Roelagerbos is mijn favoriet. Het heeft iets magisch om omringd te zijn door zulke oude bomen. Boven je hoofd kun je alle spechtsoorten en vleermuizen ontdekken, naast je voeten de steenbraam. De plant groeit alleen nog op deze plek in Nederland. En wandel je deze route in het voorjaar, dan heb je kans om de ijsvogel te spotten.

Graag tot ziens op één van de boswachterspaden in Westerwolde of elders in Nederland.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

 • Jane
  5 juni 2020 om 09:56

  Als je deze wandeling in augustus maakt dan zie je het grootste heideterrein van Groningen in bloei. 8 ball pool mod apk

 • Justine Gerretsen
  13 juli 2018 om 21:31

  Ik ben een grote liefhebber van wandelen, maar heb geen smartfoon. Is dit noodzakelijk om de wandelingen te kunnen vinden met een smartfoon of kan je ook op een andere manier de route vinden?
  Groeten
  justine

  • Boswachter Jelka Vale
   13 juli 2018 om 21:42
  • Boswachter Jelka Vale
   13 juli 2018 om 21:36

   Jazeker. Vele mooie wandelmogelijkheden in Westerwolde

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog