www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Dierenliefde

11 augustus 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Ik moest aan dierenliefde denken toen ik een berichtje las in een interne app-groep. ‘Dierenliefhebbers hebben zes varkentjes gedumpt in de natuur van het Lauwersmeergebied’. Wat zou de reden van het loslaten kunnen zijn; een aanstaande vakantie, uitgekeken op de knorretjes, te duur in de kost, flauw van het gewroet, of een aanbod zonder overleg vooraf om iets aan ons probleem Reuzenbereklauw te doen? Uit liefde voor het dier heeft de vorige eigenaar geen goede oplossing gezocht, maar heeft de dieren uitgezet in de natuur.

Huisdieren dumpen

Iedereen kent wel het beeld van een droevige hond vastgebonden aan een boom in de tijd dat de vakantieperiode aanbreekt. Hun trouwe viervoeter en beste vriend achtergelaten. Gelukkig maken we dat nauwelijks mee. Onze gebieden worden vaak bezocht. Bezoekers ontfermen zich, met hulp van de dierenambulance, over deze dieren. Meestal zonder tussenkomst van ons. We maken het ook mee dat een kudde schapen aangevuld wordt met Quessant- of andere schapen. Je zadelt de nieuwe ‘eigenaar’ dan wel met een probleem op. Het dumpen van varkens, en dan vooral de hangbuikzwijnachtige types en rassen, gebeurt meermaals en haalt meestal de pers. De dieren worden aan hun lot overgelaten. Onder goede weersomstandigheden redden varkens zich wel een tijdje. Soms wel met noodlottige gevolgen voor andere planten of dieren waarin ze terecht zijn gekomen. In het Lauwersmeer werden een tijd geleden ook al konijnen en cavia’s gedumpt. Losgelaten kippen, konijnen en ganzen ken ik ook uit mijn werkomgeving. Het is heel sneu, maar deze dieren hebben meestal geen lang leven meer voor de boeg. Ze zijn te opvallend gekleurd en te gedomesticeerd om te overleven in de meedogenloze natuur. Ze vallen ten prooi aan natuurlijke predatoren. Of gaan dood van uitputting of slecht weer. Die zijn vaak in mum van tijd weg. Opgenomen in de cyclus van eten en gegeten worden. Dus dierenliefhebbers die hun dieren loslaten in de natuur uit dierenliefde komen bedrogen uit. Of het moet zijn uit dierenliefde voor vos, aaskevers, vleesvliegen, zwemmesttorretjes of beenderknagers. Tja, die vind ik dan wel weer leuk.

Ontsnappen van wilde huisdieren

Ook worden soms (huis)dieren losgelaten die nog dicht bij de natuur staan. Roodwangschildpadden, Russische rattenslangen en exotische eekhoorns bijvoorbeeld. Die vinden een geschikt plekje, rust en voedsel en redden zich dan vaak prima. Dat kan dan weer leiden tot verdringing van onze eigen inheemse soorten. Vanwege het ontsnappingsgevaar (of het loslaten) met als gevolg bedreiging van inheemse fauna of ontstaan van gevaarlijke situaties is het houden van een aantal diersoorten aan banden gelegd in Nederland. Dus uit dierenliefde dieren buiten de deur zetten is geen goede oplossing.

Gelukkig zijn de varkentjes uit het bericht snel gevangen en opgevangen door echte dierenliefhebbers.

 

reageren

geef een reactie

  • Thanos
    29 oktober 2018 om 10:41

    There are the great fun to all players here are the online solitaire card game this is the best option to create the enjoyments thanks.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog