www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Samen sta je sterk

17 augustus 2018 Boswachter Anneke Epping in Groningen

Excursie

In Westerwolde is het meer dan normaal dat je met elkaar samenwerkt. Dat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gezamenlijk op zoek gaan naar nieuwe vrijwillige excursieleiders is dan ook niet zo gek. Intern vraagt het nog wel enige creativiteit, want landelijk is deze samenwerking nog niet helemaal ingeburgerd.

De eerste werving

Al weer een viertal jaar geleden zijn we vanuit Staatsbosbeheer met een eerste werving voor nieuwe vrijwillige excursieleiders begonnen. Verschillende mensen hebben gereageerd, van gepensioneerden tot tijdelijk werklozen, van liefhebbers van de natuur tot studenten. Een gemêleerd gezelschap.

Al gauw haakten de eerste studenten af. Opleidingen werden afgerond, waarna al gauw een betaalde baan volgde. Ook de tijdelijk werklozen vonden gelukkig weer werk. Een harde kern bleef over. Maar door de kwetsbaarheid van deze kern, werd ook deze al gauw uitgedund. De leeftijd ging spelen. Lange afstanden waren niet meer haalbaar, het spreken werd te intensief. Een kleine groep vrijwilligers bleef over. Maar de vraag naar excursies en activiteiten nam juist toe.

Overal kansen, want nu?

Nee zeggen is niet mijn sterkste kant en overal zag ik kansen, maar ieder weekend en avond werken is geen optie met een jong gezin. Dan moet je een keuze maken. Vanwege een idee voor een nieuwe route, moest ik naar het kantoor van Natuurmonumenten in Smeerling. Het blijft leuk om bij hun kantoor langs te gaan. De herinnering van twee jaar leerling op die locatie staan me nog heel goed bij. Een groot onderdeel van mijn weg om boswachter te worden.

Eenmaal in gesprek met collega Renée Nitters, liet ook zij merken dat ze niet goed wist hoe ze alle activiteiten moest bemensen. En daar lag weer een kans voor het oppakken. Waarom gaan we niet samenwerken? Natuurmonumenten heeft nog een kleine groep vrijwilligers, zo ook Staatsbosbeheer. Uitwisselen van vrijwilligers zou daarvoor een oplossing zijn. De gidsen van Staatsbosbeheer zetten we dan in bij Natuurmonumenten en visa versa. Enige probleem is het puntje uitstraling. Verwarring ligt al snel op de loer, als een gids in Staatsbosbeheer kleding een excursie leidt in het gebied van Natuurmonumenten. Een gezamenlijke uitstraling is nog een stap te ver, maar zou wel onze voorkeur hebben. Voor nu is de kortste klap om de vrijwilligers bij beide organisaties aan te melden. En zo is inmiddels de eerste stap naar een leuke samenwerking gezet.

Dan nog maar een werving

Om beter op alle aanvragen in te kunnen gaan, hebben we besloten om gezamenlijk ook een werving naar nieuwe vrijwillige excursieleiders te starten. Een gezamenlijke persbericht is de afgelopen weken daarom verstuurd. En de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Een bijeenkomst met zowel de vaste vrijwilligers als de nieuwe staat gepland. Het eerste jaar staat in teken van uitwisselen en dus kennis vergaren, zodat we met een klein begin in 2019, in 2020 volop kunnen draaien.

Kom maar op met al die aanvragen want wij zijn er bijna klaar voor!

Boswachter Anneke

 

Is het gaan kriebelen en heb je interesse in de vacature excursieleider bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in Westerwolde, aanmelden kan nog via onderstaande link.

https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/vacatures/vrijwilligers/vrijwilligers-westerwolde

 

reageren

geef een reactie

 • jimmy
  10 december 2018 om 13:34

  After reading your article. I can say that you are doing such a superb work in the wig industry. corporate car service The best part of your service is to provide these wigs at the customer’s doorstep.

 • Himanshu mishra
  10 december 2018 om 10:22

  Hey I have one of the most useful article for you just from our website get the tutorial that helps you to learn that how to change user name in windows 10 operating system in few steps without facing any interruption.

 • Mykayla
  5 september 2018 om 11:41
 • Ine
  17 augustus 2018 om 12:57

  Een prima initiatief Anneke, ook wij van Wandelen in Westerwolde varen al jaren wel bij een intensieve samenwerking van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten!

  • chrisgail
   19 september 2020 om 08:01

   No doubt if we are gathered we are strong and no one can provide harm I think Union is strength and I also like to advise the people to live gathered in their society and Mohallas. cheap dissertation writing service

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog