www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Hooghoudt plant 330 jeneverbesstruiken in Westerwolde

26 juli 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Het is inmiddels al even geleden, maar het is toch te leuk nieuws om niet met jullie te delen. In het voorjaar zijn er nieuwe bewoners in Westerwolde gekomen! Mijn collega Willem Markenstein vertelt er graag over.

Misschien heeft u het al gezien. In de afgelopen maanden zijn in Westerwolde zo’n 330 jeneverbesstruiken geplant op initiatief van Hooghoudt en Staatsbosbeheer.
In de jenevers van Hooghoudt worden jeneverbessen gebruikt.
Omdat de jeneverbesstruik in Nederland tot voor kort een beschermde plant was kon Hooghoudt er geen bessen van plukken en werden de bessen uit Italië gehaald. Met de nieuwe Natuurbeschermingswet is de beschermde status van de struik vervallen, waardoor het nu mogelijk is om, weliswaar met toestemming van de eigenaar en onder voorwaarden, bessen te plukken. Van oorsprong is de jeneverbes inheems in Westerwolde. Hooghoudt heeft Staatsbosbeheer gevraagd of er mogelijkheden waren om de jeneverbesstruik te planten in natuurgebieden in Westerwolde. Dat is dus gelukt! Naast nuttig is het ook een verrijking van het landschap en de biodiversiteit.

Omdat er in Westerwolde naast Staatsbosbeheer ook andere organisaties natuurterreinen beheren, hebben we contact gezocht met Natuurmonumenten en Groninger Landschap en zijn we samen op zoek gegaan naar plekken waar wij jeneverbesstruiken kunnen planten. Plekken die qua  bodemgesteldheid geschikt zijn. Die hebben we gevonden: bij Vriescheloo, Ter Wupping, Ter Borg, Bourtange, Jipsinghuizen, Ellersinghuizen en Ter Apel zijn nu jeneverbesstruiken geplant.

Planten van jeneverbesstruiken in het Engbert Drenthbos in Vriescheloo.

De struiken zijn zo’n zeven jaar oud. Nu is het een kwestie van een paar jaar geduld hebben en zijn er na verloop van tijd  voldoende Groningse jeneverbesstruiken. Klaar om elk jaar een prachtige oogst op te leveren. Hoe mooi is het om straks te kunnen proosten met de eerste Hooghoudt jenever die helemaal gemaakt is met Groningse jeneverbessen. We kunnen er nauwelijks op wachten.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog