www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Chantal loopt het Pronkjewailpad, etappe 9

3 augustus 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Het Pronkjewailseizoen is in volle gang! Al wandelend is het prachtige Groninger land, waaronder verschillende natuurgebieden van Staatsbosbeheer, optimaal beleefbaar. Collega Chantal de Jonge loopt de zuidroute. Ze is recreatieadviseur voor Staatsbosbeheer Groningen en woont in Drenthe, waar ze ook geboren is. Dit jaar wil ze niet alleen een tevreden Drent zijn, maar ook een trotse Grunneger worden. Op ons boswachtersblog doet ze verslag van haar ervaringen. Deze 9e etappe gaat van Bourtange naar Sellingen.

Hoe later op de dag, hoe schoner het volk

Vandaag wandel ik met vriendin en collega Carolien uit Zuid-Holland. Omdat Carolien ’s ochtends eerst helemaal uit Rotterdam komt rijden is het al ruimschoots in de middag als we pad gaan. Maar dat heeft zo zijn voordelen. Vanochtend was het namelijk nog redelijk fris, maar in de loop van de middag komt de zon er plotseling door en is het opeens weer warm. Dat belooft nog wat. Voor de komende dagen zijn namelijk recordtemperaturen voorspeld.

Etappe 9 van Bourtange naar Sellingen, 14km

Bloeiende velden

Na alle drukte rondom de Slag om Bourtange een aantal weken geleden is het nu weer heerlijk rustig in het dorp. We lopen Bourtange uit en komen op een zandpad aan de rand van een bos. Hier hebben we wat schaduw en vrij zicht op de velden die volop in bloei staan.

Groningers stug?

Er zijn met dit mooie weer meer mensen op pad. Werkelijk iedereen, zelfs de pubers onderweg van school naar huis, zegt vriendelijke goedendag (of moi!). Dat is voor mij als Drent al bijzonder, maar voor een Rotterdammer helemaal.

Gescheiden wegen

Als we bij een kanaal komen splitsen onze wegen. Carolien neemt de rechteroever, om volop van de zon te profteren. Maar ik blijf aan de linkeroever. In de schaduw van de bomen is het mij daar warm genoeg.

Hermeandering

Na een stuk aan het water struinen we weer door bos en velden. Her en der staan grote graafmachines en liggen bergen zand. Hier wordt door de week druk gewerkt aan de hermeandering van de Ruiten Aa. Maar nu, laat op de vrijdagmiddag, is het werk voor de week gedaan.

Proost, op het Pronkjewailpad

We lopen weer een stuk door het bos. Met een veelvoud aan paden en paadjes is het hier weer lastig om de route te volgen. Maar gelukkig biedt google maps uitkomst, en zo lukt het om zonder al te veel omlopen het juiste pad te vinden naar de volgende Stempelpost, camping de Bronzen Eik. Op het terras bij het restaurant van de camping dit keer geen koffie met appeltaart, maar een pronkjewaildrankje (met koffiesmaak).

’t Egelnest

De route gaat dan over het terrein van golfbaan, om dan weer op de weg uit te komen. We lopen nog een heel klein stukje om. Het kan niet zo zijn dat Carolien helemaal vanuit Rotterdam naar Sellingen komt zonder ons mooie, pas geopende Speelbos ’t Egelnest te zien.

Voetbal

Dan zit de etappe er al weer op. Onze auto staat geparkeerd bij het zwembad. Met uitzondering van het stukje waar wij staan is de parkeerplaats volledig afgezet met linten. Het is vandaag namelijk de VIP parkeerplaats voor de spelers van FC Groningen. FC Groningen speelt namelijk een oefenwedstrijd tegen de plaatselijke voetbalhelden van de VV Sellingen, dat 75 jaar bestaat. Bezoekers van de wedstrijd kunnen in het weiland parkeren. Er wordt schijnbaar heel wat drukte verwacht. We worden door verkeerregelaars het dorp uitgeleid.

reageren

geef een reactie

 • carolien
  6 augustus 2019 om 15:45

  Wat een fantastische wandeling was dit. Ik heb enorm genoten van het mooie landschap en de prachtige boerderijen. En natuurlijk het goede gezelschap!

 • Ine Bles
  3 augustus 2019 om 10:28

  Mooi dat je zo geniet van het mooie Westerwolde!

  • Henk Drenth
   4 augustus 2019 om 10:49

   prachtige en zeer herkenbare beschrijving van de route vanuit Bourtange, van waaruit Nederland ooit is ontstaan. ( beetje dikke duim…)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog