www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Buiten werken aan je toekomst

8 november 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Sinds begin september lopen er in de bossen van Westerwolde 4 enthousiaste jonge mannen rond. Zij zijn gedurende dit schooljaar elke dinsdag en woensdag aan de slag in onze natuurgebieden. Vorige week hebben de jongens een mooi mijlpaal behaald: ze zijn geslaagd voor het motorkettingzaagdiploma.

Gezamenlijk opleidingstraject

Afeer, Dollard College en Staatsbosbeheer hebben samen een opleidingstraject opgezet voor jongeren van De Flint (de praktijkopleiding van het Dollard Collega) uit Winschoten. De opstap naar het bedrijfsleven is niet voor iedereen even vanzelfsprekend; tussen school en werk ligt voor sommige mensen een hoge drempel die ze zelfstandig moeilijk kunnen overbruggen. Met dit project willen we jongeren die in het laatste jaar van hun opleiding zitten alvast werkervaring laten opdoen.  Zo kunnen ze zich op een veilige en beschutte werkplek ontwikkelen waardoor de stap naar de reguliere arbeidsmarkt kleiner wordt. Deze jongeren krijgen daarmee aan het eind van dit schooljaar een grotere kans op betaald werk. En het is een win-win want de jongeren dragen met hun werk bij aan de kwaliteit van het landschap en het beheer natuurterreinen en recreatieve voorzieningen.

Samen staan we sterk

Door samen te werken delen we onze kennis  en kunnen we de jongeren iets moois bieden. Afeer heeft ervaring in het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij begeleiden de jongens in het veld. Staatsbosbeheer heeft werk dat uitgevoerd moet worden, zoals het snoeien van bosranden, onderhoud en reparatie van bruggetjes, maaien, plaggen en planten. In het werkprogramma van de jongeren komen de verschillende kennis en vaardigheden aan bod die nodig zijn voor het beoefenen van het vak. Bijvoorbeeld veilig werken, werken met gereedschap en machines, omgaan met de Flora en Fauna wet, kennis van vegetatie etc. Maar ook het werken aan recreatieve voorzieningen en restauratiewerkzaamheden is een onderdeel van dit programma.
Ook leren de jongeren zogenaamde werknemersvaardigheden als vaste werktijden, bedrijfsregels en de omgang met collega’s.
TerraNext stelde speciaal voor deze doelgroep een scholingsprogramma op, waarin zowel vaardigheden als theorie is opgenomen.  Een onderdeel hiervan is de cursus motorkettingzagen die de jongens vorige week hebben gevolgd.

Een van de jongens aan het werk tijdens de cursus motorkettingzagen.

Pilot

Voor ons team in Westerwolde is dit een nieuw project. In principe is dit een pilot voor 1 jaar. Maar ik zie alleen maar voordelen. De jongeren kunnen werkervaring opdoen terwijl ze in een fantastische omgeving werken. Voor ons als terreinbeheerder en ook voor de bezoekers is het belangrijk en levert het veel op. De jongens werken aan het verbeteren van de kwaliteit en het borgen van een waardevol cultuurlandschap in de provincie Groningen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan een aantrekkelijke woon- en leefomgeving. Ik hoop ontzettend dat deze pilot een succes wordt en dat de jongens aan het einde van dit schooljaar een mooie baan vinden. Zodat we  volgend schooljaar weer kunnen starten met een nieuwe groep enthousiaste jongeren.

Boswachter Jelka

N.B. Staatsbosbeheer heeft ook elders in de provincie Groningen en in de rest van het land dergelijke samenwerkingen. Lees op onze website meer over verschillende manieren waarop we plaats bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met partners ontwikkelen we voor ‘bijzondere groepen’ taak-en arbeidsgerichte activiteiten, gericht op ontwikkeling en re-integratie van deelnemers. Zo bieden we deelnemers een zinvolle dagbesteding, de kans om laagdrempelig werkervaring op te doen en de mogelijkheid om door te stromen richting een (deels) betaalde baan.

reageren

geef een reactie

 • Ferdy
  12 november 2019 om 11:46

  Mooi geschreven Jelka. Wij(de jonge jongens) gaan van dit project een succes maken!! ??

 • Trijntje
  9 november 2019 om 12:34

  Wat een goed plan Jelka ! Mooi ! Lijkt mij ook wel leuk, lekker in de bossen werken.

 • Ine Bles
  8 november 2019 om 18:08

  Top Jelka en SBB! Goede zaak!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog