www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Ga mee op virtuele excursie

4 april 2020 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Vandaag een gastblog van onze passievolle vrijwilliger Wichard Zuidersma. Niet geheel toevallig, Wichard zou vandaag een vogelexcursie geven in de Marumerlage. Ook de vogelexcursie is vanwege het coronavirus afgelast. Om toch een indruk te krijgen van de vogels in dit gebied, neemt hij je mee op een virtuele excursie. Hij vertelt hier vol passie over, veel leesplezier!

Grutto’s

Marumerlage

Op dit moment is er veel te zien in de Marumerlage en daarom vertel ik jullie hier meer over in dit blog. Woensdagavond trok ik mijn wandelschoenen aan, verrekijker om mijn nek en aan de wandel. Ik was nog maar net vertrokken of het geluid van de koning van de weide trok mijn aandacht. De grutto schalde over het grasland. Ik kon hem duidelijk horen maar nog niet zien. Alleen het geluid van de grutto is al indrukwekkend. Om een betere indruk te krijgen van het gebied, vervolg ik mijn wandeling naar vogelkijkhut De Stins. Via een wenteltrap sta ik bovenop de hut, ik kan de grutto’s eindelijk zien. Het is een grote groep vogels die al aan het ruien waren naar hun mooie zomerkleed. Het is spannend of de grutto’s hier ook gaan broeden en of de broedpoging dan ook succesvol is. Ik ga ervoor duimen!

Uitzicht vanaf de vogelkijkhut

Vogelkijkhut de Stins

Vanaf de vogelkijkhut heb je altijd een goed zicht op de watervogels die in de Marumerlage verblijven. Het merendeel van de vogels zijn overwinteraars, zoals bijvoorbeeld de smient. Deze vogel komt vanuit Scandinavië en Siberië om hier te overwinteren. De smient heeft een karakteristieke fluittoon en wordt ook wel fluiteend genoemd. Ik vervolg mijn wandeling naar de vispassage. De vispassage ligt aan de oostkant van het gebied. Ik hoor twee kleine plevieren, ze foerageren op de slikranden die net droog zijn gevallen. Plevieren zijn echte zichtjagers en proberen met hun korte snavel alles te verschalken wat zich aan het oppervlak van de slikranden waagt.

Kleine plevier

Slechtvalk en torenvalk

Aan de noordkant van de Marumerlage zie ik een geoorde fuut jagen in de grote slenk. Het is een ontzettend mooie vogel, zeker in het broedkleed die deze vogel al laat zien. Wat opvallend is aan de fuut is het rode oog, dat mooi afsteekt tegen de goudgele oorpluimen. Op een paar honderd meter afstand van de fuut ontdek ik de plukresten van een slechtvalk. Een onfortuinlijke smient zo te zien aan de veren, want dat is het enige wat nog rest van de lunch van de slechtvalk. De slechtvalk is dus nu ook nog aanwezig maar zal zich binnenkort verplaatsen naar het noorden. De meeste slechtvalken zijn overwinteraars. Als je geluk hebt dan kun je het jagen van de slechtvalk aanschouwen. Bijna alle vogels gaan dan op de wieken en de slechtvalk probeert via stootduiken een vogel te verschalken.

Ik heb geluk, ik ontdek een torenvalk die op zoek is naar een lekkere veldmuis. De torenvalk is een vaste bewoner van het gebied. Aan de gaten in de grond te zien zijn de veldmuizen volop aanwezig dit jaar. De torenvalk vindt de veldmuis aan het urinespoor wat de veldmuis achterlaat als afbakening van zijn territorium. De urine van de veldmuis weerkaatst namelijk ultraviolet licht. De torenvalk kan dit goed waarnemen en hoeft alleen maar dit urinespoor te volgen, op weg naar zijn lunch!

Torenvalk

Distelvink

In een nabijgelegen els bivakkeert een grote groep putters, ook wel distelvink genoemd. De putter is in opmars en komt steeds meer voor in Nederland. Ik vind het een prachtige vogel, die in de winter in grote groepen voorkomt vergezeld door soortgenoten uit Scandinavië en Oost-Europa. Vaak hoor je de putters al voor dat je ze ziet. De vogels houden constant contact met elkaar en het is een gezellig gekwetter, je gaat je bijna af vragen wat ze zoal met elkaar te bespreken hebben.

Putter

Lepelaar

Ik ben bijna weer terug bij waar ik mijn wandeling begon, ik ontdek een grote witte vogel met een lepelvormige snavel. Vlak voor zonsondergang strijkt een lepelaar neer in het water en begint te foerageren. Met zijn lepelvormige snavel maait de vogel door het water en voelt naar zijn prooi. De snavel klapt dicht als er een visje of iets dergelijks tussen de snaveldelen komt. In het lente en de zomer kan je de lepelaar in de Marumerlage treffen. In de herfst en de winter wordt deze afgelost door nog een witte vogel, de grote zilverreiger. De grote zilverreiger is een echte zichtjager die parmantig door het water loopt, op zoek naar een vis, kikker of op het grasland op zoek naar een muis, mol of rat.

Lepelaar

Goudvink

Aan de noordkant van de Marumerlage heb je het mooie coulisselandschap met boomsingels waar je vaak zangvogels ziet waaronder de mooie goudvink. Deze verraadt zich vaak door zijn ietwat melancholische fluittoon, maar je moet goed zoeken in de bomen ondanks het uitbundige verenpak van de mannetjesgoudvink. Kortom, er is genoeg te zien in de Marumerlage!

Goudvink

#blijfthuis #bliefthoes

Tip voor aankomend weekend, blijf zoveel mogelijk thuis en ontdek wat bij je eigen woning rondvliegt! Ook als het zonnetje schijnt in het weekend. Pak er een vogelgids of de website van de vogelbescherming bij en ontdek welke vogels in je eigen tuin of balkon te zien zijn! RTV Noord heeft de actie ‘ik blief thoes’ in het leven geroepen. Daarmee kun jij ook laten zien dat je thuis blijft en zo de zorg steunt!

Fijn weekend!

Wichard & Marieke

reageren

geef een reactie

  • Ineke Alberts
    5 april 2020 om 20:10

    Wat fijn dat de grutto daar voorkomt. Wij fietsen nu veel rond Garmerwolde en Thesinge. Totaal geen weidevogels. Thesingers vertelden ons dat dat de laatste jaren gebeurd is. Vroeger waren er ongelofelijk veel weidevogels en veldleeuweriken. Gevolg van Engels raaigras, zei hij.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog