www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Ontdek de onbekende streken van Groningen

3 juli 2020 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Groningen. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

Het Westerkwartier barst van de variatie. Grasland, akkers, moeras, heide en houtsingels, gelegen op de overgang van de zeeklei in het noorden, via het veen, naar het zand in het zuiden. Je vindt er verschillende gemarkeerde wandelroutes.
Ontdek het verleden van de Doezumermieden tijdens een wandeling die de herinnering aan turfwinning tot leven brengt. Op het boswachterspad Douzumerstruun loop je van zand, naar veen en een deel klei. Aangekomen bij het trilveen voel je de grond onder je voeten letterlijk trillen. Spring op en neer en het is alsof je op een trampoline staat. Wandelend door het moerasbos krijg je het gevoel in een afgelegen gebied te zijn.

In het ruige Roegwold vind je rietmoerassen, veenplassen, bos en graslanden, op relatief korte afstand van Groningen stad. Deze drie gemarkeerde wandelingen beginnen elk op een eigen parkeerplaats. Of loop over een 750 meter lang vlonderpad over het water.

Psssst… Westerwolde is buiten de regio nauwelijks bekend, maar wel uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar 2020! En dat snappen wij wel, met bos én heide plus meanderend water is het een fantastisch wandelgebied met een uitgebreid netwerk van wandelpaden en gemarkeerde -routes. Of draai rond in het kleinste theater van Nederland en bezoek het grootste heideterrein van Groningen tijdens een wandeling over het boswachterspad Ruiten Aa of verken een van de andere boswachterspaden in Westerwolde.

Het Hogeland boven de stad Groningen is zo open als een landschap maar kan zijn: graslanden, kromme sloten, hoge luchten, kronkelende dijkjes en wierden. Wil je blijven logeren bij de boswachter? Reserveer dan je plekje op kampeerterrein de Pomp met uitzicht over het Lauwersmeer.

Zelf een wandelroute plannen in Groningen? Gebruik de routeplanner van wandelnet

Jilt Dijksheide

Met kinderen op pad

In het Westerkwartier vind je het uitdagende Blotevoetenpad Opende en wist je dat in ’t Roegwold kabouters wonen? Overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, en soms zelfs een kabouterdrolletje. Volg het Kabouterpad en met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen…

Westerwolde is ook echt een plek voor gezinnen met kinderen. Kom lekker meespelen in het speelbos. En pak vanaf half juli het spiksplinternieuwe educatieve egelpad (voor kinderen van 7-10 jaar).

Het korte verharde familiepad vanuit Bedum in Hogeland is geschikt voor een wandeling met de kinderwagen.

Vogels spotten

Vogelspotters geven hun ogen de kost in ’t Roegwold bij het Dannemeer en het Schildmeer in Tetjehorn. En in Marumerlage is het goed vogels kijken vanuit de vogelkijkhut.

Het voormalig vloeiveld van een aardappelmeelfabriek bij Stadskanaal is tegenwoordig een pleisterplaats voor vele watervogels. Ze zijn goed te zien vanaf de vogelkijkhut Veenhuizerstukken.

Ga terug in de tijd

Diverse gemarkeerde wandelroutes in het Westerkwartier hebben vaak een cultuurhistorisch thema. Tijdens een bezoek aan Westerwolde herinnert zandheuvel de Giezelbaarg je aan duistere tijden. En vind je in Ter Apel een Middeleeuws klooster dat als enige bewaard is gebleven in Groningen. De wandelingen door het bos van Trimunt en over de Jilt Dijksheide voeren langs de plek waar ooit een nonnenklooster stond.

Ontdek de cultuurhistorische parels van het Hogeland. Intieme gebieden zoals Abelstok, Maarhuizen (met de monumentale kophalsrompboerderij Enne Jans Heerd waar je langskomt tijdens de wandeling ‘Ommetje Winsum’) en Verhildersum met een bijzondere historie en sfeer, gelegen in een gebied met een weids, open landschap waar nog volop rust en ruimte te vinden is.

Westerwolde klooster Ter Apel

Fietsen door de omgeving

Kies je eigen knooppuntenfietsroute. Op deze manier fiets je de hele provincie door en knoop je jouw highlights van Groningen aan elkaar. Het Roegwold is goed op de fiets te verkennen. Deze fietsknooppuntenkaart laat zien waar je de beste plekjes kunt vinden.

Horeca onderweg

Theetuin Het Blotevoetenhof in Opende in het Westerkwartier is het ideale vertrekpunt voor een van de wandelroutes waaronder het Blotevoetenpad!

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

 • GraceAllen
  20 juli 2020 om 22:05

  And we agree that it is a great walking area with an extensive network of hiking trails and marked paths, Online Class Help with forest and heather plus meandering water.

  • Piet Westbroek
   8 november 2020 om 11:13

   Groningen. Hier is wijdsheid en veelal stilte. Maar Groningen heeft iets wat andere provincies wellicht niet of minder hebben !

  • Shakira Smith
   24 november 2022 om 06:34

   I discovered these in this article for the first time. I’ll keep this in mind the next time I go for exploring after I Take My Class Online

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog