www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Meer zicht op het klooster in Ter Apel

2 oktober 2020 Boswachter Jelka Vale in Groningen

De komende weken wordt er gewerkt in het Kloosterbos in Ter Apel. Afgelopen week hebben we hier een excursie over gegeven. Het aantal aanmeldingen was overweldigend. Heel mooi om te merken dat de bossen zo gewaardeerd worden. Helaas konden we door de coronamaatregelen niet iedereen meenemen op excursie. Daarom wil ik de geïnteresseerden via deze weg wat meer informatie geven.

Landschapsvisie

In september 2019 is de landschapsvisie voor de omgeving van het klooster in Ter Apel gepresenteerd met daarin plannen voor het klooster en de omgeving eromheen. Het wandelbos, de bebouwing, de Ruiten Aa en het Boschhuis zijn allemaal belangrijke onderdelen van de omgeving rond het klooster. Om deze landschapsvisie tot uitvoering te brengen is een aparte stichting opgericht, de Stichting Kloosterenclave Ter Apel. Die heeft als taak de visie te vertalen naar een uitvoeringsplan, fondsen te werven en te zorgen dat de plannen uitgevoerd worden.
Het doel van die landschapsvisie is om meer samenhang aan te brengen tussen het klooster en zijn omgeving. Vorig jaar zijn entreepalen geplaatst. Nu is het tijd voor een volgende stap.

Verbinding klooster met het omliggende bos

Om meer verbinding te krijgen tussen het Kloosterbos (ook wel bekend als Wandelbos) en het klooster, worden er in het bos zichtlijnen aangelegd. Zo wordt het klooster uit verschillende richtingen beter zichtbaar. Hiervoor worden struiken en enkele bomen weggehaald. Het bos wordt hierdoor opener.
Op onderstaande afbeelding kun je zien waar deze zichtlijnen ongeveer komen te liggen. De bedoeling is dat je vanaf de vijver het klooster kan zien liggen.

De zichtlijnen vanaf het Kloosterbos richting de vijver. Dit ontwerp is gemaakt door LAOS Landschapsarchitectuur.

Vijver

Ook de vijver krijgt een facelift. Vorig jaar is de vijver uitgebaggerd en is er een pomp geplaatst. Hierdoor is er weer wat stroming in het water. Om niet opnieuw dicht te groeien heeft de vijver echter ook meer licht nodig. Daarom wordt rond de vijver een aantal bomen weggehaald en vervangen door grasstroken en stinzenplanten die horen bij een parkbos. De bomen die weggehaald worden zijn bomen die van oorsprong niet in Nederland thuis horen, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse eik. Deze boomsoort groeit sneller, en verdringt daardoor de bomen die wel hier in Nederland thuis horen.

Een oude ansichtkaart van de vijver in het Kloosterbos.

Bijzondere boomsoorten

In het bos staan verschillende bijzondere boomsoorten. Ook dit is een kenmerkende eigenschap van een parkbos. Om deze bomen te behouden en ze de ruimte te bieden om groter te worden, worden een aantal andere bomen verwijderd. Ook in dit geval gaat het daarbij om boomsoorten die van oorsprong niet in dit bos thuishoren.

Samenwerking

Dit jaar worden de plannen in het veld uitgetekend en gemeten. Volgend jaar komt de oogstmachine om de werkzaamheden uit te voeren. Dit alles gebeurt in samenspraak met de Stichting Kloosterenclave Ter Apel.
Door de veranderingen in het bos, krijgt het bos een ander karakter. Afgelopen jaren is het bos als natuurbos beheerd. Daar komt nu verandering in. Het parkbos wordt in ere hersteld. Een van de vragen die tijdens de excursie naar voren kwam was: maar hoe wordt het dan straks beheerd? Een hele realistische vraag. Hoe het beheer er straks precies uit komt te zien, daar wordt nu door de verschillende partijen over gesproken en een plan bij gemaakt.

Reguliere werkzaamheden

Naast de omvorming van het Kloosterbos gaan we ook in de omliggende natuurbossen aan de slag. Er worden bomen geoogst om grote bomen de ruimte te geven verder te groeien en om meer licht op de bodem te krijgen. Daarnaast worden een aantal rechte bosranden glooiend gemaakt. Ook deze werkzaamheden worden volgend jaar uitgevoerd. De te oogsten bomen worden in deze periode gemarkeerd.

Boswachter Jelka

 

reageren

geef een reactie

 • Bernhard Bos
  29 januari 2021 om 10:03

  Ben benieuwd hoe het er uit komt te zien rondom de bosvijver.

 • Rene Oosterwijk
  14 oktober 2020 om 20:51

  Helder en mooi verhaal, hoe e.e.a. weer hersteld gaat worden: herstel van eenheid tussen klooster en directe omgeving en belendende percelen. Ook super dat ook hier de Ruiten Aa weer tot leven komt. Mooi werk o.a. van Staatsbosbeheer!

 • Ine Bles
  2 oktober 2020 om 17:43

  Mooi informatief stukje, dankjewel Jelka!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog