www.boswachtersblog.nl/ Groningen

De Ruiten Aa kronkelt weer

17 juni 2021 Boswachter Jelka Vale in Groningen

30 jaar nadat de eerst schop de grond in ging, kunnen we nu vol trots zeggen: het is klaar! De Ruiten Aa meandert zoals hij rond 1900 ook deed, het hoogteverschil in het landschap is weer hersteld en de stuwen zijn verdwenen en vervangen voor vistrappen. In totaal is er 2500 hectare natuurgebied rondom de beek opnieuw ingericht. En wat ziet het er mooi uit!

Robuuste natuur

Het beekdal van de Ruiten Aa is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland. De voorheen op zich staande natuurgebieden zijn nu aan elkaar gekoppeld. Dieren en planten kunnen zich nu makkelijker verplaatsen tussen de natuurgebieden. De stuwen in de beek hebben plaatsgemaakt voor vistrappen, die zowel voor vissen als voor kano’s passeerbaar zijn. Vissen kunnen nu vanaf de Dollard, via de Westerwoldse Aa, de Ruiten Aa en de bosbeek richting de Runde en weer terug.

Ook het hoogteverschil tussen het laaggelegen beekdal en de hoger gelegen essen (die vaak worden gebruik voor akkerbouw) is hersteld. De steilranden plantten we in met verschillende struiken en bomen.
Doordat de beek weer kronkelt wordt het water langer vastgehouden in het gebied. Dat is goed voor de natuur, zeker nu het zomers steeds droger wordt. De omliggende graslanden mogen onder water lopen. Als het erg nat is, is er dus plek om water te bergen.

Foto: Maj-Britt Smits. De kronkelende beek bij Smeerling.

Recreatie

Het landschap met de kronkelende Ruiten Aa is volop te beleven. Door de jaren heen zijn er verschillende nieuwe wandel- ruiter- en fietspaden aangelegd. Dankzij de nieuwe bruggen kun je over de beek. En door de voorden (doorwaadbare plaatsen) zelfs door de beek.

Brug en voorde in Breedwisch.

Renneborg-Ter Walslage

Als laatste traject is Renneborg – Ter Walslage ingericht. Dit was met 450 hectare ook gelijk het grootste traject. Begin 2019 startten de werkzaamheden op dit traject en nu zijn ze klaar. De aannemer vertrok eind mei met de bouwkeet uit het gebied.

Samenwerking

Zo’n groot en ingrijpend project kan alleen gerealiseerd worden als je samenwerkt. En ik kan zeggen dat dat in Westerwolde goed gelukt is. We zijn dan ook met ons allen trots op hoe het gebied er nu bij ligt. Ter afsluiting van dit laatste traject, is er een filmpje opgenomen met alle betrokken partijen.

Samen beheren

Maar voor ons houdt het niet op. Samen met al die verschillende partners zetten we onze schouders onder het beheer van deze gebieden om de gebieden zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen, voor natuur en mens.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • Theo de la Ruelle
    19 juni 2021 om 15:05

    Leuk Jelka! Ik kom gauw eens kijken daar.

  • Henk Drenth
    19 juni 2021 om 11:47

    Westerwolde wordt nog “aal” mooier. Het Oude Landschap in ere herstellen is een taak die van geslacht op geslacht moet overgaan. Hulde.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog