www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Werken en leren in het groen

15 september 2021 Boswachter Jelka Vale in Groningen

In september 2019 begonnen 4 enthousiaste jonge mannen aan een nieuw avontuur bij ons in de terreinen. Ze werkten aan hun toekomst en daarmee ook aan hun plekje in onze samenleving. Deze maand starten 4 nieuwe leerlingen aan dit traject.

Gezamenlijk opleidingstraject

Twee jaar geleden hebben we samen met Afeer en het Dollard College een opleidingstraject opgezet voor jongeren van De Flint uit Winschoten. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om direct na je opleiding aan het werk te gaan. Voor sommige mensen is deze stap een hoge drempel die moeilijk alleen te zetten is. Met dit opleidingstraject creëerden we voor 4 jongeren een veilige en beschutte werkplek waardoor de overstap naar de reguliere arbeidsmarkt kleiner werd en de kans op betaald werk vergroot. En met succes! Drie van de vier jongens vonden een betaalde baan bij de gemeente Pekela. En de vierde heeft een baan als vrachtwagenchauffeur bemachtigd.

Een nieuwe ronde

Vorig jaar kon het traject helaas niet doorgaan. Het vinden van geschikte kandidaten in combinatie met corona maakte dat we een jaar hebben overgeslagen. Ik ben heel blij dat we dit jaar wel van start kunnen. Vier jonge mannen starten deze week met hun opleidingstraject. Dit keer niet alleen leerlingen van De Flint, maar ook van andere scholen in de omgeving.
Twee dagen in de week kunnen jullie ze tegen komen in de natuurgebieden in Westerwolde. Hier verrichten ze alle voorkomende werkzaamheden. Het onderhouden van recreatieve voorzieningen, kleinschalig maaien (op die plekken waar we geen grotere machines willen hebben, maar waar wel gemaaid moet worden om de zo de beste omstandigheden te creëren voor waardevolle flora en fauna), snoeien van bosranden en planten van bomen. Een win-win situatie. Zij doen werkervaring op en met dit werk leveren ze een bijdrage aan de kwaliteit van het landschap en het beheer van de natuurgebieden en de recreatieve voorzieningen.

 

Werken en leren

Dit najaar volgen de mannen de cursus motorkettingzaag. Deze winter kunnen ze onder leiding van Afeer dit goed in de praktijk brengen en oefenen. Na dit schooljaar komen ze goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt.

Op naar een mooie toekomst!

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

 • Ine Bles
  15 september 2021 om 13:20
  • Boswachter Jelka Vale
   15 september 2021 om 13:25

   Ja mooi he Ine. Ik vind het zo mooi dat de heren die in 2019 zijn gestart ook daadwerkelijk een baan hebben gekregen. Daar doen we het voor.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog