www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Inloopbijeenkomst Kloosterbos Ter Apel

11 november 2021 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Op 15 november starten de werkzaamheden in het bos rondom het klooster Ter Apel. Onlangs brachten we met de aannemer een bezoek aan dit bos. Wat inmiddels duidelijk is geworden, is dat het werk in het kloosterbos heel specifiek is. Er komt geen houtoogstmachine in het bos; alles wordt met de hand en een motorkettingzaag uitgevoerd. Om het werk veilig te kunnen uitvoeren, sluiten we het kloosterbos tijdens de werkzaamheden af voor bezoekers. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er niet gewerkt en is het bos open voor wandelaars.

Inloopbijeenkomst op 18 november

In het blog Werken aan visie klooster Ter Apel en omgeving schreef ik  over de boswerkzaamheden rondom het klooster Ter Apel. We gaan de verbinding tussen het klooster en het Kloosterbos (ook wel wandelbos genoemd) versterken.Ik kan me goed voorstellen dat jullie nieuwsgierig zijn naar de werkzaamheden. Daarom organiseren we op donderdag 18 november, tussen 14.00 en 15.30 uur een inloopmoment. Naast de aannemer ben ik ook aanwezig om jullie de eerste resultaten te laten zien en vragen te beantwoorden.

Dode bomen op kloosterenclave

Op de kloosterenclave staan een aantal dode bomen. Bij de ingang van het klooster staan beuken die dood zijn en aan de andere kant van het klooster staan kastanjes die zo goed als dood zijn. Voor de veiligheid van de bezoekers en om te voorkomen dat dode bomen op het klooster vallen, gaan we deze bomen op korte termijn kappen. De kastanjes worden volgende week gekapt en de beuken later dit jaar. We hebben de ambitie om hier weer nieuwe bomen te planten.

De twee beuken bij de ingang van het klooster.
Aan de voet van die beuken groeien reuzenzwammen. Deze zwam veroorzaakt rot in de wortels van de beuk.
De twee paardenkastanjes aan de andere kant van het klooster.
Ook aan de voet van deze kastanjes groeien volop paddenstoelen. 

Naast deze bomen staan er op de kloosterenclave nog andere bomen die aandacht nodig hebben. Uit deze bomen wordt het dode hout verwijderd. Op deze manier kunnen ze nog een paar jaar blijven staan.

Boswachter Jelka

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog