www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Hé wesp, waarom doe je zo gallig?

22 juli 2022 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Foto: Aaldrik Pot. Galappel op eikenblad

Heb jij ze wel eens gezien? Balletjes op bladeren? De bekendste is denk ik de galappel van de galwesp op een eikenblad. Maar wist je dat er veel meer soorten en vormen gallen zijn?

Gal

Wat is nou een gal precies? Een gal is een niet normale groei op een plant. Een plant reageert op de aanwezigheid van een parasiet, meestal een insect zoals een wesp of mug. Dit insect legt haar eieren in de plant. Met het leggen van een ei, brengen ze tegelijkertijd een stof in het weefsel die de afbraak van hormonen remt. Daardoor is de normale ontwikkeling van de plant ontregeld. De plant reageert door om het ei heen te groeien en vormt op deze manier een gal. De gal die ontstaat is het huis en het voedsel voor de larve. De veroorzaker van een gal wordt ook wel galmaker genoemd.

Meerdere soorten

Er zijn veel soorten insecten die gal op een plant kunnen veroorzaken. Elke soort heeft zijn eigen vorm gal. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook nog insecten die op de in de gal groeiende larven parasiteren door hun ei in de larve in de gal te leggen. Het insect wat uit de gal komt is dus niet altijd de maker van de gal.
Naast insecten kunnen virussen, bacteriën en schimmels ook gal veroorzaken.
Het klinkt vrij dramatisch, maar galvorming leidt eigenlijk nooit tot de dood van de waardplant.

Beukengalmug

Gallen spotten

Je kan het jaarrond gallen vinden in de natuur. In de zomer en in de herfst zijn de gallen op hun mooist omdat ze dan volledig ontwikkeld zijn. Als het blad van de bomen valt, vallen veel gallen mee, maar ze blijven aan het blad zitten. De larven blijven nog in hun kamertjes zitten. In mei verpoppen ze zich tot een doorschijnende pop en via de eerder gemaakte opening komt er uiteindelijk een slank glanzend galwespje naar buiten.

Rozenmosgalwesp

Dus als je de komende weken een mooie wandeling maakt in een van onze natuurgebieden, kijk dan eens goed om je heen of je ook gallen spot. Ik ben benieuwd naar jullie waarnemingen.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog