www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Daar sta je dan, in je groene pak

15 september 2022 Boswachter Beppie van der Sluis in Groningen

"Mag je dan ook in zo’n leuk boshuisje wonen?" Dit was één van de vragen die ik kreeg op een verjaardag toen ik vertelde dat ik boswachter werd. Ook de thema’s jachtgeweer, de hele dag in het bos lopen met een hond en dat ik dan echt een hoed met een veer moest kopen, bleven die avond niet onbesproken.

Carrièreswitch
Ik was trots toen ik vertelde dat ik een carrièreswitch ging maken. Ik liet de wereld van de journalistiek achter me en volgde mijn droom: boswachter worden. Geen camera’s, microfoons en interviews met Jan en alleman meer, maar de hele dag met één onderwerp bezig zijn: de natuur. Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken. Naast een grote interesse voor de natuur heb ik geen groene opleiding gevolgd, zoals vele van mijn collega’s wel. En dat maakt best onzeker kan ik je vertellen.

Groen pak
De dag dat ik mijn groene pak aandeed voelde dan ook onwerkelijk. Ik had mijn t-shirt en werkbroek zorgvuldig over de stoel gehangen voordat ik ging slapen. Mijn stevige wandelschoenen die ik tot nu toe alleen nog maar op vakantie had gedragen ernaast. Het voelde als een eerste schooldag. ‘Daar sta je dan, in je groene pak’, dacht ik nog toen ik de volgende dag in de spiegel keek. Maar een echte boswachter voelde ik me niet. Gelukkig begint dat steeds meer te komen.

Waardeloze boswachter
“Bent u de nieuwe boswachter?”, vroeg een wandelaar die ik in ’t Roegwold tegenkwam op één van mijn eerste werkdagen. Ik antwoordde bevestigend. “Weet u dan wat voor vogels daar zitten?”, was haar vervolgvraag. Ik pakte mijn verrekijker erbij en tuurde richting het eilandje waar een tiental witte vogels met zwarte snavels zaten. Ik voelde me een beetje zenuwachtig worden en er schoten allerlei gedachtes door mijn hoofd. ‘Wat als ik het niet weet? Dan zal ze wel denken, wat voor waardeloze boswachter is dat?’. Toen ik zag om welke vogels het ging riep ik net wat te enthousiast en een tikkeltje te luid: ‘lepelaars!’. We praten nog even over hoe mooi lepelaars zijn, tot de mevrouw me bedankte en verder liep op het Knuppelpad over het Dannemeer.

Goede keuze
Ik kijk nog een tijdje naar de lepelaars die daar op zoek zijn naar eten. Het is een mooi gezicht. Ik voelde me voor het eerst een beetje boswachter. De weken erna dragen ook steeds meer bij aan dat gevoel. Hierdoor krijg ik steeds meer de bevestiging dat ik een goede keuze heb gemaakt.

Ik mag dan nog lang niet alles weten en niet in zo’n leuk boshuisje wonen, de hele dag met een hond door het bos lopen met een jachtgeweer op m’n rug en een veer op m’n hoed, maar ik mag wél de natuur mijn werkplaats noemen en er honderduit over vertellen. En daar ben ik nu al enorm trots op.

Boswachter Beppie

reageren

geef een reactie

 • Rikus
  17 september 2022 om 15:00

  Ik mis je wel op TV Beppie, maar ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt. Leuke blog. Veel succes verder.

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:14

   Dankjewel Rikus!

 • Ronald
  17 september 2022 om 09:15

  Hoewel je gemist wordt op mijn tv scherm ben ik ervan overtuigd dat jij een enorme aanwinst bent voor de boswachterij. Veel succes Beppie!

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:15

   Dat is leuk om te horen, dankjewel Ronald!

 • Henk Drenth
  16 september 2022 om 22:05

  Mooie reactie, en het gaat je helemaal lukken

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:15

   Ik ga m’n best doen, Henk!

 • Paul
  16 september 2022 om 19:00

  Wat een gave carrière switch en een heel verlies voor RTV Noord.. wellicht zit er een expeditie natuurgebieden in.. Heel veel succes!

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:15

   Bedankt voor je berichtje Paul, leuk! En goed idee van die expeditie!

  • Koos
   21 augustus 2023 om 18:54

   Echt een volwaardig boswachter zal ze niet worden.
   Het blijft een assistent.
   Zo zie je maar weer , je hoeft er niet voor geleerd te hebben.

 • Anne Staal
  16 september 2022 om 10:14

  Leuke blog en het gaat je allemaal lukken. Suc6.

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:16

   Dankjewel Anne!

 • Johan Zijlstra
  16 september 2022 om 10:08

  Wat een leuke blog, en wat een mooi avontuur ga je aan. Veel plezier.

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:16

   Het is zeker een heel mooi avontuur Johan, bedankt voor je berichtje!

 • Anoesjka
  16 september 2022 om 09:18

  Welkom Beppie, en dat gaat helemaal goed komen. Daar heb ik alle vertrouwen in!
  Anoesjka

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:17

   Dankjewel Anoesjka 🙂

 • Inge
  15 september 2022 om 22:38

  Hoi Beppie,
  Welkom bij onze grote Staatsbosbeheer familie. Je werkt in een leuk team. Geniet er van. 😀

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:17

   Dankjewel Inge 🙂

 • Willem
  15 september 2022 om 22:36

  veel succes, kom maar es aan bij “het boswachtershuisje” in de Baggerputten.

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:19

   Dankjewel Willem, altijd mooi de Baggerputten!

 • martje
  15 september 2022 om 22:01
  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:20

   Dankjewel Martje!

 • Tonnie
  15 september 2022 om 21:16

  Succes met je nieuwe uitdaging

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:21

   Bedankt voor je berichtje Tonnie!

 • fokko luppes
  15 september 2022 om 20:47

  Prachtige baan in een heel mooi gebied. Heb er vanmiddag nog foto’s gemaakt. succes.

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:21

   Je kan hier ook prachtige foto’s maken. Bedankt voor je berichtje Fokko!

 • Boukje Zwaneveld
  15 september 2022 om 20:33

  Beppie heel veel succes gewenst met je carrière switch!

  • jannesmunneke @kpnmail.nl
   16 september 2022 om 19:30

   zijn er al wolven in het midwolmer bos heb 2 achterpoten gevonden bij de sloot

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:22

   Dankjewel Boukje!

  • Boswachter Beppie van der Sluis
   12 oktober 2022 om 16:29

   @ Jannes Het Midwolder bos is niet van ons, maar het zou kunnen dat daar een wolf is geweest, dat is niet uit te sluiten. Vanuit Duitsland of Drenthe kunnen ze daar best heen zijn gelopen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog