www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Natuurwerkdag 2022 was een groot succes!

6 november 2022 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november staken 924 vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag. Verdeeld over 34 locaties in de provincie hielpen vrijwilligers met het snoeien van struiken, het maken van takkenrillen en verwijderen van kleine boompjes. In Groningen deden wij met vier Staatsbosbeheer locaties mee. In Sellingen, Marum, Westerlee en Lauwersoog.

Land van Juffrouw Alie

In het Lauwersmeergebied organiseerde boswachter Rinus een mooie activiteit op het Land van Juffrouw Alie. Er waren 35 vrijwilligers actief met het verwijderen van maaisel uit een aantal kwetsbare botanische terreinen. Ook het snoeien van de randen werd voortvarend opgepakt door de vrijwilligers.

’t Kosters Kampke

In Sellingen ging een groep van 16 vrijwilligers aan de slag samen met boswachter Flip. Het terrein achter het gemeentehuis is in 2019 ingericht voor natuurontwikkeling. Het gebied kenmerkt zich door een open landschap. De vrijwilligers hebben de kleine wilgen verwijderd, zodat de wilgen zich niet kunnen uitbreiden tot een wilgenbos. Hierdoor kunnen de directe bewoners weer genieten van een open landschap.

De Garst

In Westerlee organiseerde boswachter Beppie de natuurwerkdag samen met de vaste groengroep. Ook waren er vrijwilligers die zich enthousiast hebben ingezet tijdens de Natuurwerkdag. De fietspaden zijn gesnoeid, de zitbanken zijn weer vrij gemaaid en gesnoeid. Op de gehele beleefroute is afval opgeruimd. Uiteindelijk genoten de vrijwilligers hier van verse koffie en taart ter afsluiting.

Marumerlage

In Marum organiseerden wij een leuke activiteit die goed past bij het karakteristieke houtsingellandschap in het Westerkwartier. De vrijwilligers hebben een aantal nieuwe elzensingels aangeplant. In de Marumerlage hielpen ruim 20 vrijwilligers met het verwijderen van kleine elzen- en wilgen boompjes. Na de koffiepauze met Groninger koek is een deel van de groep gestart met het aanplanten van een nieuwe houtsingel met de gerooide elzenboompjes. Ook zijn er struiksoorten zoals meidoorn en Gelderse roos aangeplant naast de elzen. Het was prachtig weer met een blauwe lucht en een lekker zonnetje. Na het harde werken genoot iedereen van warme groentesoep en verse broodjes. Het was een geslaagde ochtend!

Tot volgend jaar?

Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Ook namens Rinus, Beppie en Flip zie ik jullie graag volgend jaar weer! De volgende generatie is al voorbereid!

Fijne zondag!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog