www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Amfibieën De Meinweg getroffen door besmettelijke ziekte

8 juli 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

In een poel, aan de rand van Nationaal Park de Meinweg bij Roermond, is het Rana-virus uitgebroken. Een besmettelijke ziekte onder kikkers, padden en salamanders. Deze ziekte is ongevaarlijk voor mensen of huisdieren, voor amfibieën echter is de ziekte dodelijk. Staatsbosbeheer heeft maatregelen genomen om de kans op verdere besmetting te minimaliseren.

Oproep aan bezoekers
Het virus is enkele dagen geleden geconstateerd in het gebied de Driestruik, aan de rand van het nationaal park. Bezoekers worden opgeroepen om de komende maanden minimaal 50 meter afstand te houden tot deze en de omliggende poelen. Met deze maatregel wil Staatsbosbeheer voorkomen dat bezoekers met schoenen of laarzen het virus van poel naar poel verspreiden. Hondenbezitters wordt om dezelfde reden gevraagd hun huisdier niet in de poel te laten zwemmen. Vanwege het grote besmettingsgevaar gelden de maatregelen tot minimaal september. Aan eenden en reeën kan geen uiteraard geen zwemverbod worden opgelegd. Wel kunnen bezoekers van De Meinweg, door hun honden aangelijnd te houden, de kans verkleinen dat eenden en reeën worden opgejaagd en meer dan nodig van de ene naar de andere poel gaan.

Rana-virus
Het Rana-virus is een virus dat wereldwijd veel slachtoffers maakt onder amfibieën.
Het virus veroorzaakt dodelijke interne bloedingen bij kikkers, padden en salamanders. In Nederland is het virus eerder alleen in Nationaal Park het Dwingelderveld geconstateerd. Drie jaar geleden was er op die plek massale sterfte onder kikkers.

reageren

geef een reactie

  • Peter Heuts
    8 juli 2014 om 16:38

    Een kaartje bijvoegen van de locatie ” de driestruik ” zou misschien wat meer duidelijkheid geven voor bezoekers van het Meinweg gebied

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog