www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Om verspreiding te voorkomen sluit Staatsbosbeheer Driestruik gedeeltelijk voor publiek

14 juli 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Staatsbosbeheer sluit Driestruik gedeeltelijk voor publiek
Staatsbosbeheer wil verspreidingsrisico Ranavirus inperken

Staatsbosbeheer sluit een deel van natuurgebied De Driestruik voor alle publiek. Aanleiding is de uitbraak van het besmettelijke Ranavirus eerder deze week. De ziekte veroorzaakt massale sterfte onder amfibieën wanneer een water besmet raakt. Na overleg met onderzoekers heeft Staatsbosbeheer besloten om ongeveer 20 hectare natuurterrein te sluiten voor publiek. Daarmee is het risico op verpreiding naar andere gebieden verder ingeperkt. Naar verwachting gaat de afsluiting enige maanden duren.

Het natuurgebied Driestruik ligt tussen Herkenbosch en Roermond dichtbij Nationaal Park De Meinweg. Er zijn tien poelen en wateren waar veel soorten amfibieën leven. In twee van de poelen is de besmetting met het Ranavirus vastgesteld. Hoewel dit virus voor mensen en huisdieren niet gevaarlijk is veroorzaakt het massale sterfte onder kikkers, padden en salamanders. Het virus kan zich verspreiden via geïnfecteerde dieren maar ook via besmet water of bodemdeeltjes.

Het is van groot belang dat de besmetting zich niet verspreidt naar omliggende gebieden zoals het Nationaal Park De Meinweg, een van de meest soortenrijke gebieden van Nederland. Staatsbosbeheer sluit daarom het besmette deel van de Driestruik voor alle publiek. Zo is verspreiding van het virus via watercontact door mensen of honden niet meer mogelijk. De grazende koeien waren al eerder uit dit gebiedsdeel verwijderd. Staatbosbeheer rekent op begrip voor deze noodzakelijke maatregel en houdt verscherpt toezicht op de naleving van het toegangsverbod.

IMAG0946 (2)

 

reageren

geef een reactie

  • Extra voorzorgsmaatregelen in verband met het Ranavirus in Midden Limburg | Staatsbosbeheer Limburg
    28 juli 2014 om 12:57

    […] te voorkomen is besloten om het gebied met de besmette poelen voor iedereen af te sluiten (zie artikel van 14 juli op de […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog