www.boswachtersblog.nl/ Limburg

De oude (bever)dame van het Schuitwater (deel 2)

17 december 2015 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Eind maart, anderhalve maand na de fantastische ontmoetingen met de bever, zwerf ik (boswachter Andy) weer met een collega door het Schuitwater. Ditmaal op zoek naar groeiplaatsen van veenmos.
Ineens valt mijn oog op een lichtbruine harige bult verderop op een aarden walletje tussen twee sloten. Bij de harige bult aangekomen blijkt het een dode bever te zijn. Dit moet de bever zijn die we in februari zo vaak aantroffen. De bever ligt erbij alsof hij (of zij?) een vredige èn natuurlijke dood is gestorven.

_DSC1615
Foto: dode bever ©W. Kruisberg

Op 22 oktober 2003 zijn in het Schuitwater twee bevers uitgezet, een mannetje en een vrouwtje. Gijs Kurstjens, die betrokken was bij deze uitzetting, tipte me eens dat als ik een dode bever zou vinden ik deze moest scannen op de aanwezigheid van een microchip. Zo gezegd zo gedaan en warempel reageert de scanner als ik ‘m over de nek van de bever haal. Het display zegt: Country: DEU, Code: 276097200276546.
Gijs meldt terug dat deze code hoort bij het bevervrouwtje dat in 2003 is uitgezet in een kunstburcht in het Schuitwater. Toentertijd was ze 30 kg èn volwassen. Ze had een geschatte leeftijd van minimaal 3,5 jaar en is gevangen in Wittenberge Hafen aan de Elbe in Duitsland.

In het voorjaar van 2004 zagen drie jonge bevers het daglicht in het Schuitwater. Het vrouwtje is zelfs nog op de foto gezet met één van de jongen in haar bek terwijl ze deze aan het verplaatsen was. Tijdens excursies werd regelmatig een glimp van de bevers opgevangen.
Daarna trokken de bevers zich wat meer terug en werden ze nog maar af en toe gezien. Wat restte waren de knaag- en vraatsporen als getuigenis van hun aanwezigheid.

Was deze oude dame de laatste der Mohikanen? En betekent haar dood het einde van het bevertijdperk in het Schuitwater?
Nee hoor, het gaat goed met de bevers in het Schuitwater. Kijk maar even naar het videofilmpje van een spelende jonge bever dat ik in het voorjaar van 2014 heb gemaakt. De geest van deze oude dame leeft voort in het Schuitwater! Op dit moment zit zowel in het Broekhuizer- als ook in het Lottume Schuitwater minimaal één beverfamilie. En dat is mooi; want als er een natuurgebied is waar de bever thuis hoort dan is dat wel het Schuitwater. http://bit.ly/1O8wTXf

reageren

geef een reactie

  • Vilmar Dijkstra
    29 januari 2016 om 12:23

    Hallo Andy,

    Gaaf dat je dit dier hebt gevonden! Ik hoop dat je het kadaver hebt laten liggen of andersinds veilig hebt gesteld. Zou mooi zijn om de schedel en met name de kiezen eens te bekijken. Kan zo maar zijn dat de dame zo oud was dat de achterste kiezen zijn weggesleten. Dat heb ik eerder gezien bij een oude bever die uiteindelijk 21 jaar is geworden (slijpplaatje gemaakt). Als je de leeftijd exact wil hebben dan zouden we eventueel een slijpplaatje van de kiezen moeten maken.

    Groet, Vilmar

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog