www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Staatsbosbeheer houdt schoonmaak langs Rijkelse maasoever

4 januari 2016 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Aan het einde van 2015 heeft Staatsbosbeheer nog een grootschalige opschoonactie langs de oever van de ‘dode maasarm’ bij Rijkel, gelegen aan de voet van de zogenoemde ‘Donderberg’ georganiseerd. Een onwaarschijnlijke hoeveelheid van meer dan 10 kubieke meter aangeperst afval is uit het natuurterrein afgevoerd.
Het afval bestaande uit plastic zakken, emmers, potten, folies, petflessen, speelgoed, tuinmeubels, tempex en allerhande verbrokkelde kunststof voorwerpen, is in de voorbije jaren met het hoogwater van de Maas aangespoeld. Vanwege de ligging van dit terrein, precies in een versmalling van de rivierstroom is het een groot verzamelpunt waar met hoogwater erg veel drijfvuil op de oever aanspoelt. Het schoonmaakwerk werd uitgevoerd als onderdeel van een provinciaal natuurherstelproject, we zijn de Provincie Limburg daarom erg dankbaar dat we met haar ondersteuning dit werk konden uitvoeren.

Trechter
Een groot deel van het jaar stroomt het maaswater keurig door de zomerbedding in de richting van haar monding. Bij een grote waterafvoer, ’s winters en in het vroege voorjaar, komt geregeld een groot deel van de brede ‘Maasplassenvallei’ onder water te staan. Iets noordelijker bij het plaatsje Rijkel versmalt de maasstroom zich weer vanwege het hogere omliggende landschap. Het water moet als het ware door een trechter om verder te stromen. Juist op die plek ontstaat wat stagnatie in de stroom waardoor hier meer drijvend vuil naar de oever waait.Maasoever Rijkel

Harkende boomtakken
De oeverstrook van Staatsbosbeheer staat te boek als een rijk bloeiend stroomdalgrasland. Een eldorado voor bijzondere kruiden met een veelheid aan nectar zoekende vlinders en bijen. Langzaam maar zeker raakten delen van de oever ook begroeid met een wild struweel van wilgen en andere struiken. Het gevolg: nog meer plastic drijfvuil dat achter de ‘harkende’ takken van de struiken bleef hangen, zo verstrikt in de takken dat het haast niet meer was op te ruimen. Staatsbosbeheer heeft daarom een groot deel van de struiken afgezaagd. Een aantal grote bomen zijn gespaard en worden als knotwilgen in beheer genomen.

Schone Maas
Het zwerfafval is een probleem dat we bij de bron willen aanpakken. Laat je afval niet rondslingeren, het hoort gewoon in de prullenbak. Zo kunnen we samen enorme opruimkosten uitsparen. Daarnaast organiseren we samen met het IVN de jaarlijkse opruimactie ‘Schone Maas’. Gemeenten, Rijkswaterstaat en natuurbeheerders werken samen met plaatselijke sport-, buurt-, muziek- en natuurverenigingen om een stuk maasoever te adopteren in ruil voor een vergoeding voor de clubkas. Het is een succesverhaal waarmee jaarlijks grote delen van de maasoevers worden schoongemaakt. Ook de oever bij Rijkel is nu een stukje ‘Schone Maas’ geworden. Kijk ook eens op www.schonemaas.nl voor meer informatie.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog