www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Vijftig jaar bezoekerscentrum in De Groote Peel!

31 mei 2016 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Op 4 juni 1966 opende Staatsbosbeheer een bezoekerscentrum in De Groote Peel. De naam ‘Mijl op Zeven’ verwees naar de ontoegankelijkheid van het gebied.
Immers; De Peel is een hoogveengebied waar het – volgens verhalen en legenden – niet pluis is en waar je jammerlijk kan verdrinken in het diepdonkere moeras.
Nu, 50 jaar later, is het bezoekerscentrum er nog steeds en inmiddels het oudste, nog in bedrijf zijnde, bezoekerscentrum van Nederland.
Er is in de afgelopen 50 jaar veel veranderd. Het gebouw is in 2001 verplaatst naar de overzijde van de weg en kreeg in 2011 een andere naam: Buitencentrum De Pelen.
Deze naamsverandering viel samen met het wegvallen van de subsidie. Het Buitencentrum moest een andere koers gaan varen om te kunnen blijven bestaan.
De tentoonstelling werd vervangen door een winkel met streekproducten en souvenirs en de activiteiten aangepast naar de maatstaven van deze tijd. Educatie werd verpakt in een andere vorm zodat het aantrekkelijk blijft en kinderen blijft trekken. Bovendien werd de blik meer naar buiten gericht. Samenwerking met ondernemers en andere partners kwam hoog in het vaandel. Al die inspanningen zijn beloond. De Pelen heeft een grote stap gezet in de richting van kostendekkendheid en – met 160.000 bezoekers – positioneert het buitencentrum zich als één van de grootste toeristische trekkers van de streek!

In juni vieren we dus vol trots en vertrouwen het 50-jarig jubileum met veel leuke activiteiten en acties. Voor gezinnen met kinderen is er op zondag 12 juni bijvoorbeeld een publieksdag met verhalenvertellers, doe- en ontdekplekken op de route en nog veel meer. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/depelen voor het complete programma.
Tot ziens bij De Pelen!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog