www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Kamperen bij de boswachter

6 juni 2016 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

‘Boswachter kan het wat zachter?’ vraagt een van de campinggasten aan boswachter Jeroen Builtjes. Niet het geluid van voorbijrazend verkeer of gierende treinen maar het luide gekwetter van zangvogels wekt dagelijks de gasten uit hun slaap. In het voorjaar kan het geluid van de vogels op camping Cokse Heide oorverdovend en tegelijk betoverend zijn. En dat is wat de gasten juist trekt; het kamperen op een idyllische plek omringd door het groen. Natuurkampeerterrein Cokse Heide ligt op een prachtige plek midden in één van de bossen van het Bergerbos.

Staatsbosbeheer is de trotse eigenaar van 24 natuurkampeerterreinen.
Het enige Limburgse natuurkampeerterrein, De Cokse Heide bij Afferden, ligt middenin Nationaal Park De Maasduinen. ‘Ons natuurkampeerterrein is er vooral om mensen te verleiden het Nationaal Park te bezoeken’, vertelt Jeroen Builtjes, beheerder sinds 1995. ‘We richten ons vooral op jonge gezinnen met kinderen die normaal niet zo snel een natuurgebied bezoeken. We noemen het dan ook logeren bij de boswachter.’

Het hoogteverschil op het kampeerterrein zorgt voor verschillende soorten kampeerplekken. Kies je voor een grote plek op de heuvel, of een knus hoekje langs de rand omringd door struiken en bomen? Waar je tent op De Cokse Heide ook staat, je hebt altijd uitzicht op het bos. Je kunt kiezen voor plekken met en zonder stroom, er is een sanitairgebouw en ’s avonds kun je heerlijk genieten van een kampvuur bij de vuurhut. Natuurkampeerterrein De Cokse Heide is sober. Desondanks is het aantal overnachtingen in tien jaar tijd gestegen van 1500 naar 5000. Jeroen Builtjes: ‘En dat terwijl er bij ons ’s avonds niets georganiseerd wordt. Onze gasten komen voor de rust en voor het groene decor. We trekken vooral stedelingen’.

Vanuit de camping loop je zo de Bergerbossen in en kun je één van de drie uitgezette wandelroutes oppikken. Op steenworp afstand ligt, met zijn 33 m boven NAP, de hoogste rivierduin van De Maasduinen. Heb je de moed om de uitkijktoren te beklimmen dan komt daar nog eens 8 m bij. De beloning is een magnifieke uitzicht over de Maasduinen, het Maasdal, de stuwwal van Nijmegen èn aan de Duitse kant het Reichwald.

Ook zin om te kamperen in het groen? Kijk dan op: www.logerenbijdeboswachter.nl/natuurkampeerterreinen/de-cokse-heide

 

reageren

geef een reactie

  • Koos
    6 augustus 2018 om 15:41

    Het is zeker mooi en rustig op deze natuurcamping. Helaas zijn er ook geregeld mensen die zich niet aan de terreinregels storen, zoals o.a. de auto laten staan op de kampeerplek of de honden los laten lopen op het hele terrein. De enige oplossing is waarschijnlijk honden weren van de terreinen, ten koste van de mensen die hun huisdieren wel aanlijnen…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog