www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Peelboek: de Groote Peel in vogelvlucht

20 juni 2016 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Op 3 juni werd, tijdens het feest ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Buitencentrum De Pelen, een uniek boek over het Nationaal Park De Groote Peel gepresenteerd. Het boek ‘Nationaal Park De Groote Peel in vogelvlucht’ is gemaakt door Hans Smulders en Phlip Bossenbroek en is te koop bij het Buitencentrum De Pelen.

Het Buitencentrum bestaat dit jaar 50 jaar. Reden voor een feest én voor een bijzonder cadeau. Een cadeau waar iedereen die de Peel een warm hart toedraagt blij van wordt. Vanuit die gedachte gingen oud-Staatsbosbeheerder Phlip Bossenbroek en voormalig burgemeester van Meijel Hans Smulders aan de slag met het maken van een Peelboek. Ze werkten een jaar lang, geheel belangeloos, aan een verhalend fotoboek waarin de uitzonderlijke natuur, het bewogen verleden en de spannende volksverhalen van het Nationaal Park in beeld en tekst beschreven worden.

Hans Smulders leerde De Groote Peel door en door kennen; eerst als inwoner in Asten, vervolgens als burgemeester van Meijel en nadien als natuurfotograaf. Hij heeft, met liefde, geduld en kennis van zaken, vrijwel alle foto’s in het boek gemaakt. Phlip Bossenbroek verdiepte zich als ecoloog bij Staatsbosbeheer in de flora, fauna en landschapsecologie van de Peel. Hij is gefascineerd door de verbanden tussen bodem, hoogteverschillen, water, klimaat en menselijke invloed. Phlip schreef zo goed als alle teksten.

 A5 promotieflyer Peelboek langs elkaar

Het boek is een lees- en kijkfeest rondom dit bijzondere hoogveengebied. Het biedt verdieping over het ontstaan, de cultuurhistorie en de flora en fauna van de Peel. De prachtige foto’s geven een goed beeld van de vele planten en dieren die je tijdens een wandeling tegen kunt komen. Daarnaast is het een boek dat de beleving van het gebied weergeeft.

Tijdens het jubileumfeest werd het boek cadeau gedaan aan Staatsbosbeheer. De financiering werd verstrekt door de Provincie Limburg, Provincie Brabant, Gemeente Nederweert, Gemeente Asten, Gemeente Peel en Maas, Waterschap Aa en Maas en Waterschap Peel en Maasvallei. Het boek is voor € 19,95 te koop bij het Buitencentrum De Pelen, de opbrengst komt geheel ten goede aan jeugdnatuureducatie bij het Buitencentrum De Pelen.

Foto Hans Smulders
Foto: Hans Smulders

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog