www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Elke waarneming is en blijft een cadeautje! Boswachter Marijke vertelt

19 maart 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Na een (veel te lange) winter komt dan eindelijk die eerste mooie dag! De eerste dag dat ik tijdens het wandelen op een bankje of boomstronk ga zitten en, met mijn hoofd achterover en mijn ogen dicht, geniet van de zon, het zingen van de vogels en de hommel die rond mijn hoofd zoemt. De eerste dag dat ik denk: ‘yes, het wordt voorjaar!’

Verjaarsdagcadeautje
Dit jaar viel die dag (wat een mazzel) op mijn verjaardag. En omdat ik jarig was trakteerde ik mezelf op een dagje Peel. De nacht ervoor kon ik niet slapen, ongeduldig en opgewonden als ik was, over de cadeautjes die de natuur me zou gaan schenken. Stiekem hoopte ik op een vlinder omdat ik die zo had gemist.
Het was een zalige dag en ik genoot met volle teugen van mijn wandeling, maar vlinders lieten zich helaas niet zien. Toen de zon al begon te zakken en ik moe werd van het struinen zag ik in de verte iets fladderen. En jawel hoor; knalgeel en uitdagend vloog er een citroentje voor me uit. Ik huppelde er achteraan totdat het vlindertje ging zitten. Mijn ultieme verjaardagscadeautje liet zich braaf fotograferen en vloog verder. De glimlach op mijn gezicht had niet groter kunnen zijn.

Eerste blauwe heikikker
Nu zijn we een maand, veel mooie dagen en de eerste waarnemingen verder. De eerste wulp, roodborsttapuit, grutto, kievit, zanglijster, kikker enz. zijn een feit. En elke waarneming voelt als een cadeautje. Het leukste cadeautje in het vroege voorjaar is toch wel de waarneming van de eerste blauwe heikikker.
De mannetjes van deze kikkersoort worden in de paartijd blauw en dat trekt niet alleen de vrouwtjes aan. Vanaf begin maart word ik belaagd door heikikkerfans. Vooral veel Duitse natuurliefhebbers bestoken me dan met de vraag: ‘Sind die Mohrfrösche schon blau?’ Afgelopen week was het dan zover en het eerste ‘plop plop’ was hoorbaar. De mannetjes worden namelijk niet alleen blauw, ze maken ook een ploppend geluid als ze ‘in the mood’ zijn. Al snel zag en hoorde je ze overal in de plasjes naast de gele route. Dus ging ik elke dag even naar buiten om ervan te genieten en te fotograferen. Zie hier het resultaat!

Genieten
Ook genieten van het voorjaar in Nationaal Park De Groote Peel? Op zondag 26 maart is er een Peel Ontdektocht Lentekriebels en op zondag 2 april een vroege vogelexcursie.
Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/depelen voor alle activiteiten.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog