www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Bijzonder: zand uit het Savelsbos eenmalig het basismateriaal voor een uniek ZandGlas-servies

29 mei 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

Het is een foto gemaakt op Designday in Maastricht, waar Lonny van Rijswijk van Atelier NL een cadeau aanbiedt aan de gouverneur van Limburg, die wordt vervangen door gedeputeerde Ger Koopmans. Het cadeau werd aangeboden vanwege 150 jaar Limburg. Foto: Anne Jannes

Exact op dezelfde dag dat Limburg het 150-jarige jubileum vierde, 11 mei 2017, was Atelier NL verhit aan het werk. Samen met topglasblazer Gert Bullée produceerden Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck daar op 11 mei hun tweede ZandGlas-servies. Grondstof: roestbruin zand uit het Savelsbos, speciaal ter beschikking gesteld door Staatsbosbeheer. Met een prachtige donkergroen/bruine karaf en drie glazen als resultaat.

Atelier NL
Atelier NL verzamelt sinds 2010 op verschillende locaties in Europa wild zand van duinen, stranden, wadden, rivieren, bergen en groeves. Zij volgden het pad van de oude Romeinse glashandelaren. Ze namen monsters van vele zandsoorten, brachten deze in kaart, rubriceerden ze in speciale zandkisten en voerden ruim duizend proeven uit. Uiteindelijk slaagden de ontwerpers uit Eindhoven erin om lokaal, ‘wild’ zand om te smelten in unieke objecten van glas. Hun doel: een glashelder beeld scheppen van ons rijke landschap. Van roestbruin tot zeeblauw. Van grasgroen tot asgrijs.

Roestbruin zand
Atelier NL richtte zich ditmaal op het roestbruine zand uit het Savelsbos, een geologisch monument uit de prehistorie, en belicht hierdoor de diepte van dit Staatsbosbeheer-eigendom in Zuid-Limburg. Immers: bezoekers van het bos zien de bijzondere natuur boven de grond maar kunnen niet de schoonheid van wat eronder verscholen ligt ervaren. Staatsbosbeheer stelde de ontwerpers enkele emmers zand beschikbaar, in de overtuiging dat de viering van 150 jaar Limburg een monumententaal kunstwerk verdient uit monumentaal zand.
Atelier NL transformeerde dit zand tot mooi donkergroen glas, met een gloed van bijzonder bruin.

Savelsbos
De naam ‘Savelsbos’ verwijst naar zand als grondsoort (vergelijk het Franse ‘sable’). Aan de bovenranden van het bos, dat deel uitmaakt van het Zuid-Limburgse krijtgebied, werd ooit plaatselijk zand gewonnen. Het is een van de rijkste bossen op het gebied van voorjaarsflora en bevat diverse bostypen met elk hun eigen karakteristieken. Van Staatsbosbeheer leerden Nadine en Lonny het verhaal achter dit bijzondere geologische monument kennen.

Dit unieke servies is te zien op ateliernl.com.

Foto gemaakt op Designday in Maastricht, waar Lonny van Rijswijk van Atelier NL een cadeau aanbiedt aan de gouverneur van Limburg, die wordt vervangen door gedeputeerde Ger Koopmans. Het cadeau werd aangeboden vanwege 150 jaar Limburg. Van links naar rechts te zien op deze foto: kunstenaar Lonny van Rijswijk, gedeputeerde Ger Koopmans, Provinciehoofd Staatsbobsheer Limburg Marniks Maris en Johan Arts van de Bosgroep. Foto: Anne Jannes

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog