www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Een sfeervolle tuin ‘met gesloten beurs’!

16 juli 2018 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Rondom de Peelboerderij – onze lunch/vergaderplek – is een kleine, maar sfeervolle kruiden-, vlinder- en belevingstuin. Die tuin is onlangs opnieuw ingericht zodat niet alleen vlinders maar ook mensen met een visuele beperking het naar hun zin hebben. Hiervoor zijn onder andere bakken met kruiden aangelegd (geur en smaak), planten die vlinders aantrekken en er zijn zelfs planten – zoals grassen – die geluid maken. Een tuin die de zintuigen prikkelt, ook voor mensen die niet of slecht kunnen zien. Drijvende kracht achter deze tuin zijn vrijwilligers Ine en Martien.

Last but zeker not least

Al 17 jaar ben ik mentor van een enthousiaste groep vrijwilligers bij Buitencentrum De Pelen en dat is zeer inspirerend. Er zijn Peelgidsen, balie-, winkel- en administratieve krachten en ‘last but zeker not least’ de klus- en tuinvrijwilligers. Die onderhouden het terrein rondom het Buitencentrum, recreatieve voorzieningen op de route en de tuin bij de Peelboerderij. Over deze tuinmensen wil ik iets vertellen.

Ine en Martien

Drijvende kracht achter de kruiden-, belevings- en vlindertuin zijn vrijwilligers Ine en Martien. Zij zorgen dat de tuin er netjes bij ligt, vaak met ondersteuning van de andere klusvrijwilligers. Ook de (her)inrichting is door hun gerealiseerd. En dat vrijwel volledig met ‘gesloten beurs’! Planten werden gesponsord door een kweker, hout door een houthandelaar en de klinkers zijn gerecycled (uit de Kerkstraat van Nederweert). Zelfs voor de vervanging van de braillebordjes en nieuwe zitbanken vonden ze een oplossing!

Braille bordjes

Tijdens een bezoek van Dhr. Snijkers van Stichting Licht & Liefde (biedt financiële ondersteuning aan mensen met een visuele beperking) gaf aan nieuwe braille bordjes te willen financieren. De bordjes werden besteld bij de firma Vrimon BV/BraillePlan. Echter; deze firma was zo enthousiast over het project dat ze de braillebordjes zélf wilden sponsoren. BraillePlan is gespecialiseerd in het produceren van braille bewegwijzeringsborden en zorgt er o.a. voor dat stations en treinen voor slechtzienden toegankelijk zijn. Twee medewerkers van BraillePlan kwamen de bordjes persoonlijk overhandigen. Stichting ‘Licht & Liefde’ financierde (in plaats van de bordjes) twee robuuste zitbanken. Firma Fransen uit Deurne bood aan de banken gratis te leveren. De tuin was compleet!

En de planten … die groeien en bloeien prachtig dankzij de diverse gratis meststoffen die ter beschikking zijn gesteld door de firma POKON. Kanjers, die vrijwilligers en sponsors!

Waar en wanneer?

De tuin is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Adres: Peelboerderij De Pelen, Moostdijk 28 Ospeldijk (parkeren bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 en dan 150 meter lopen).

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog