www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Internationale Boomfeestdag 2019

20 maart 2019 Boswachter Bastiaan Vermonden in Limburg

De kinderen staan paraat om te gaan planten op tijdens de boomfeestdag 2019 in Bruggen Duitsland

Scholieren uit Nederland en Duitsland hebben vandaag samen wel 1500 bomen geplant. De jaarlijkse internationale boomfeestdag is dit jaar gevierd in Brüggen Duitsland en Staatsbosbeheer als één van de organisatoren was hier uiteraard bij. Hieronder volgt een verslag van deze mooie dag.

Aankomst en opstart van de boomfeestdag

Bij aankomst op de vroege ochtend begroet een vooralsnog kale kapvlakte ons; hier zal straks een nieuw geplant bos staan. De kinderen zijn verzameld in een grote tent waaruit het constante geroezemoes van enthousiaste kinderen te horen valt. Het duurt een lange tijd voordat alle betrokkenen zijn gearriveerd. Met iedereen aanwezig begeleid onze boswachter Joost Bogaerts de stoet kinderen richting de spades. Netjes staan de kinderen paraat om te gaan planten maar eerst is het nog tijd voor toespraken en uiteraard de boomfeest liederen. Eerst word er in het Duits gezongen en daarna in het Nederlands. Tijdelijk moet de vogelzang van het vroege voorjaar wijken voor kinderliederen. Zowel de Duitse als Nederlandse kinderen zingen er enthousiast op los terwijl onze boswachter Joost af en toe een paar zinnen meezingt.

Bomen planten

Eindelijk is het moment daar om te gaan planten, eerst de gedenkboom en daarna zal het echte planten beginnen. De aftrap is gegeven maar de kinderen aarzelen en dus nemen enkele volwassenen het voortouw en beginnen gedreven te graven. Nadat het goede voorbeeld is gegeven nemen ook enkele kinderen een spade ter hand en beginnen enthousiast mee te graven. Uiteindelijk moeten alle volwassenen wijken voor de kinderen. Ergens in de groep klinkt het “moet je kijken hoe goed hij dat doet” en inderdaad al snel is het gat groot genoeg en de boom geplant. Nu is het tijd voor de kinderen om zich bij hun groep te melden. Ieder groepje bestaat uit twee Nederlandse kinderen en twee Duitse kinderen. Onze boswachters, IVN vrijwilligers en leerkrachten begeleiden de kinderen en in rap tempo verschijnen er rijen met boompjes. Sommige kinderen graven de gaten, andere planten de bomen in de gaten en weer andere sjouwen de bundels met jonge boompjes naar de juiste plaatsen. Uiteraard helpen onze boswachters en andere volwassenen een handje mee maar de kinderen doen zonder twijfel het meeste werk. En dat terwijl hun lerares vertelde dat de kinderen het heel spannend vonden om mee te doen aan de boomfeestdag. De kinderen wisten namelijk niet goed wat ze moesten verwachten. Je zou dat niet zeggen want het waren echte fanatieke boomplanters. Als we de kinderen niet tijdig hadden gestopt dan is het mijn overtuiging dat binnen de kortste keren heel Limburg en Duitsland vol nieuw bos zou staan.

Afsluiting van een succesvolle dag

Kijkend over het mooie resultaat van de drukke ochtend worden de kinderen nogmaals toegesproken en bedankt door onze boswachter Joost “jullie hebben allemaal heel hard gewerkt jongens en meisjes” gevolgd met applaus. Na het verdelen van een aantal prijzen en laatste woorden verdwijnen de kinderen samen met de leerkrachten richting de bus; ogenschijnlijk nog totaal niet vermoeid van een drukke ochtend werken in de natuur. Zelf kijk ik terug op een mooie en goed georganiseerde dag.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog