www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Het Waterrad van de Leumolen wordt hersteld

7 mei 2019 Boswachter Bastiaan Vermonden in Limburg

Herstelwerkzaamheden aan het waterrad van de leumolen

Het waterrad van de Leumolen wordt na 33 jaar trouwe dienst grondig gerestaureerd

Herstel Waterrad

De voorjaarszon schijnt en de vogels fluiten wanneer wij de midden in het bos verscholen Leumolen aandoen. Ik waan mij even op vakantie zo mooi is het hier. Mijn collega en ik zijn hier echter niet zomaar, wij komen even kijken hoe het waterrad van de Leumolen wordt hersteld. Na 33 jaar trouwe dienst is het waterrad van de Leumolen namelijk toe aan een grondige renovatie.

Ondanks dat mijn collega en ik geen timmerman en vrouw zijn kunnen wij ook zien dat dit een echt precisiewerkje is. Op het moment dat wij er zijn worden nieuwe gebogen eikenbalken in het rad geplaatst. Gelukkig blijkt dit werkje in goede handen te zijn bij de molenbouwers uit Weert want het waterrad wordt niet ovaal of vierkant maar mooi rond zoals het hoort. Voorlopig zijn ze nog even bezig maar eind mei zal de molen weer maalwaardig zijn en kunnen onze vrijwilligers weer olie slaan uit lijnzaad.

Met het vertrouwen dat de Leumolen straks weer jaren vooruit kan is het tijd voor de voortzetting van onze andere werkzaamheden; maar eerst neem ik nog even alles in mij op. Nog even geniet ik van het geluid van het stromende water langs het rad, de bloeiende brem en koekoeksbloem in het beekdal, en het frisse lentegroen van het omringende bos. Wat is dit toch een heerlijk stukje Limburg.

Toegankelijkheid

De Leumolen is te voet of met de fiets bereikbaar en gratis toegankelijk voor het publiek.  In de informatieruimte op de begane grond van de Leumolen is een permanente tentoonstelling over de cultuurhistorie van het Leudal.

Financiering

De reparaties worden gerealiseerd met financiële steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Limburg.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog