www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Voorproefje van de excursie naar de Ludwigkapel

4 september 2019 Boswachter Bastiaan Vermonden in Limburg

Zaterdag 14 September organiseert Staatsbosbeheer een excursie naar de St. Ludwigkapel in Vlodrop, Limburg. Wij geven alvast een klein voorproefje van wat je daar aantreft.

Het Kloostercomplex Sankt Ludwig

Begin 20ste eeuw vestigden monniken van een Duits Franciscaner orde een klooster bij het Limburge Vlodrop. Net als vele anderen waren ook deze monniken uitgeweken naar Nederland vanwege de strijd van de Duitse overheid tegen de rooms-katholieke kerk. De bouw die duurde van 1904 tot 1909 leidde tot een klooster dat qua uiterlijk leek op een fort. Rondom het imposante klooster realiseerden de monniken akkers, weilanden, boomgaarden, stallen en een begraafplaats met kapel. Het klooster dat leek gebouwd voor de eeuwigheid werd al in 1978 verlaten door de paters vanwege een gebrek aan aanwas. In 2015 werd het klooster zelfs volledig gesloopt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen van de volgelingen van de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi. De Ludwigkapel met bijbehorende begraafplaats bleef echter stilletjes voorbestaan.

De Ludwigkapel

De Ludwigkapel met bijbehorende begraafplaats ligt nu verborgen in het bos van Nationaal Park de Meinweg. De paters van het klooster Sankt Ludwig bedongen voordat zij vertrokken dat de begraafplaats waar veel van hun kloosterbroeders lagen behouden zou blijven. Sinds 1984 ontfermt Staatsbosbeheer zich over de kapel en de begraafplaats, bijgestaan door een decennialang betrokken vrijwilligersgroep. De kapel is gebouwd in neogotische stijl, en is door de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed gewaardeerd als ‘van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur’.  De bijbehorende begraafplaats waar zo’n 150 mensen begraven zijn bestaat uit graven met elk een eigen gietijzeren grafkruis.

Excursie zaterdag 14 September

Is je interesse geprikkeld en wil je meer weten over de Ludwigkapel dan heb je geluk. Op de Open Monumentendag van zaterdag 14 September organiseert Staatsbosbeheer tussen 14:00 en 16:30 een begeleidde excursie naar de Ludwigkapel. Onze gidsen kunnen uitgebreid vertellen over de unieke historie van dit  monument. Meld je aan via de activiteiten pagina van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog