www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Binnenwerk werkt in de buitenlucht!

16 december 2019 Boswachter Mark Daemen in Limburg

een deel van het team van Binnenwerk werkzaam bij SBB Midden-Limburg

Vanaf 1 augustus 2019 werkt een team van 9 enthousiaste mensen van Binnenwerk bij Staatsbosbeheer Midden-Limburg. Ze helpen mee om onze natuur in dit gebied te beheren. Wil je meer weten over het werk van Binnenwerk?

Participatie project

Om meer te weten over het project heb ik een gesprek met Martijn van den Berg, werkbegeleider bij Binnenwerk: “Binnenwerk (meer info www.ubrijk/binnenwerk.nl) is een participatie project, opgestart vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot voor kort zaten ze thuis maar nu zijn ze weer zinvol aan het werk. In dit project krijgen ze een mooie kans om deel te nemen aan de maatschappij. We zijn ontzettend tevreden en blij met de kans die Staatsbosbeheer ons hierin aanbiedt. Er zijn nu al heel mooie ontwikkelingen te zien bij de deelnemers. Vanaf de start is duidelijk dat we echt gezien worden als onderdeel van beheereenheid Midden-Limburg. Dat voelt vertrouwd en fijn. De kansen worden gegrepen van beide kanten”.

Welke klussen pakt Binnenwerk aan?

Onze natuur kan zich prima zelf redden maar voor het beheer zijn toch sterke handen nodig. De klussen bestrijken het hele werkveld van Staatsbosbeheer zoals het opschonen en onderhoud van verjongingsvelden, voorbereidende zaagwerkzaamheden voor houtoogsten, onderhoud van begroeiingen langs paden maar ook groenonderhoud bijvoorbeeld van de monumentale begraafplaats  bij de St Ludwig kapel op de Meinweg, het plaatsen en onderhouden van rasters en wandelpoortjes, het voorbereiden, maken en plaatsen van borden, vervangen en het repareren van recreatieve voorzieningen. Te veel om op te noemen.

een verjongingsveld in het Annendaalderbos dat door Binnenwerk is opgeschoond

Ruimte voor individuele kwaliteiten

“We kijken uitdrukkelijk naar de individuele kwaliteiten en interesses” vult Martijn aan . “De deelnemers laten al heel snel zien wat ze in hun mars hebben. Dat wordt gezien en op waarde geschat door de collega-boswachters van het eigen team. De samenwerking en betrokkenheid is groot en wordt met de dag groter”. De medewerkers van Binnenwerk pakken steeds meer de verantwoordelijkheid die ze krijgen.

“Ik kan hier mezelf zijn”

Jack, medewerker bij Binnenwerk: “Het kwam precies op het juiste moment en het is heerlijk om dit werk te doen. Iedere dag buiten bezig, heerlijk om de kop leeg te maken”. Fons: “Ik kan hier uitblinken en mezelf zijn”. Joris, een andere medewerker gaat bijvoorbeeld individueel of met de boswachter-ecologie op pad om ecologische klussen op te pakken. Martin weer een andere medewerker heeft volop technische skills. Moet er iets gebouwd worden dan komt dat van voorbereiding tot eindresultaat bij hem helemaal in orde. Werkbegeleider Martijn: “Ze nemen allemaal specifieke kennis en ervaring mee die ze steeds meer inzetten. Op eigen initiatief of soms met wat aansporing”.

Uit alles blijkt dat de inzet van het team bij beheereenheid Midden-Limburg succesvol is. Medio april 2020 wordt gestart met  2 nieuwe teams in Noord- en Zuid-Limburg.

reageren

geef een reactie

 • Martha
  17 december 2019 om 10:37

  Ook Natuurmensen horen niet op tafel te zitten met hun schoenen op de bank!

  • ontevrede werknemer
   23 juni 2020 om 15:48

   Ach wat weer een mooi naïef links succes verhaaltje, kijk eens hoe goed dat we zijn! Zou het niet zo reëel zijn om ook de anderen kant van het “succes” verhaal van Staatsbosbeheer/Binnenwerk hier bij te zetten? Zoals dat er in jullie project van alles beloofd wordt maar niet nagekomen? Als er dan onvrede is moet men dimmen en in jullie, afgezwakte, nieuw gezetten lijn euforische mee lopen? Want kijk eens hoe hard dat we voor jullie werken. We komen geen afspraken na maar we werken er wel maanden lang aan om ze als nog in afgezwakte vorm na te komen. Binnenwerk is een organisatie die een idealistisch verhaal ophoud maar geen inhoud heeft. Het enige bestaansrecht van Binnenwerk is dat er voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk mensen uit de uitkering moeten en participeren, zelf als het betekent dat er werk moet worden verzonnen. Hierdoor gaat het meer om kwantiteit die binnenwerk kan realiseren dan om kwaliteit die ze bieden. 50% van de groep die gestart is werkt er al niet meer. Het kost jullie maanden om werkkleding, veiligheidsschoenen enz. te regelen maar jullie kunnen wel na 2 weken al nieuwe mensen aannemen. Waar jullie mee bezig zijn is verwerpelijk, het gaat niet om de deelnemers maar om cijfers voor jullie meerderen (lees de minister en hun politieke achterban). Het idee is mooi maar zo jammer dat het weer eens door naïeve linkse mensen met roze brilletjes word opgezet. Ga lekker door met jullie charme offensief. Binnenwerk kan niet zonder jullie ongenuanceerde propaganda bestaan.

   Getekend een ontevreden werknemer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog