www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Staatsbosbeheer knapt kraamkamers boomkikker op

11 februari 2020 Boswachter Mark Daemen in Limburg

Poelen in natuurgebied De Doort, tussen Echt en Susteren, zijn het leefgebied van een heel bijzonder diertje, de boomkikker. Dit zeldzame, 4-5 cm grote, kikkertje plant zich niet zo maar voort en is erg kritisch over zijn leefgebied. Staatsbosbeheer heeft daarom in november van vorig jaar acht poelen flink opgeschoond.

Aandoenlijk kikkertje

Natuurgebied De Doort is een kern-leefgebied van de boomkikker en van hieruit kan het diertje zich verspreiden naar andere gebieden. Het aandoenlijke, felgroene kikkertje was in Nederland bijna uitgestorven maar de populatie zit de laatste jaren behoorlijk in de lift. Niet in het minst door allerlei beschermende maatregelen zoals tegengaan van verdroging, aanleggen van poelen en verbinden van leefgebieden. Een specifiek op deze soort afgestemd beheer van de poelen is heel effectief om de soort te beschermen. Ook andere dieren profiteren van het beheer. Kijk onderstaand filmpje voor leuke beelden van de boomkikker.

https://dwaalfilm.eu/nl/kempenbroek/boomkikker

235 roepende mannetjes

Kleinschalig cultuurlandschap met een mozaïek van water, grasland, bos, braamstruweel en struikgewas, De Doort heeft dit allemaal en heeft dan ook een behoorlijke populatie boomkikkers. Inge van Westerlaak, ecoloog bij Staatsbosbeheer:  “ik schat de populatie boomkikkers in De Doort op honderden. In 2019 werden 235 roepende mannetjes geteld!”

Veeleisend beestje

De ideale voortplantingspoel voor boomkikkers moet vrij zijn van vissen en mag in de zomer best droog vallen. In het voorjaar moet hij wel voldoende water bevatten. Dat mag dan weer niet te koud zijn (> 15˚C) en de poel mag niet volledig beschaduwd zijn. Om aan alle eisen van het kritische kikkertje te voldoen is bij 8 poelen in De Doort groot onderhoud gepleegd. Daarbij is de bodem met een graafmachine opgeschoond van rietopslag. Verder zijn struiken met wortel en al uitgetrokken en bomen opgesnoeid. Het moet ook weer niet al te kaal worden want zodra de jonge kikkertjes uit het water komen zoeken ze het (braam)struweel en struikgewas op. “Het is echt maatwerk” zegt John Drittij (volg John op twitter @JDrittij), boswachter bij Staatsbosbeheer Midden-Limburg. “Het ziet er nu wat ruig uit maar ik verzeker je dat de boomkikkers dit voorjaar weer te voorschijn komen. In de zomer zitten ze dan weer lekker te zonnen en uit te kijken naar insecten”.

De Doort, een interessant gebied

In voorjaar en zomer organiseren verschillende verenigingen excursies naar dit interessante gebied dat ook bekend is om zijn voorjaarsflora en vogelrijkdom maar ook om zijn rijke cultuurhistorie. Wij vragen u wel om als u het gebied bezoekt uitsluitend te wandelen op wegen en paden om de kwetsbare natuur en de boomkikker niet te verstoren.

 

 

reageren

geef een reactie

 • frank jeurissen
  27 augustus 2020 om 09:08

  goed bezig ga er graag heen met mijn camera, vooral dat stukje waar het huisje staat. en hoop dat meer mensen respect voor de natuur krijgen.

  • Ilona
   13 maart 2022 om 16:20

   Zou je me een straatnaam kunnen geven? Ik ben er ooit eens geweest maar werd aangevallen door dazen waar ik allergisch voor ben. Ik wil graag terug, maar heb geen straatnaam waar ik me op kan oriënteren.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog