www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Drukte in de natuur tijdens de start van de lente

26 maart 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Bij de drukste entrees van de natuurgebieden hangt sinds deze week een informatieposter, waarmee we aandacht vragen voor de richtlijnen van het RIVM

Afgelopen dagen was het druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Corona virus. Mensen trekken er massaal op uit. De natuur is een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. Daarom hebben we als Staatsbosbeheer verschillende maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het Corona virus zoveel mogelijk te beperken. Zo is het Buitencentrum in de Groote Peel voorlopig niet open, zijn activiteiten afgelast tot 1 juni, en zijn enkele recreatieve voorzieningen afgesloten.

 

Ook in je eentje kan je je prima vermaken in de natuur. Foto: Marijke Vaes

Natuurgebieden open, maar enkele voorzieningen gesloten

De richtlijnen van het RIVM zijn leidend voor de maatregelen die we treffen in de Peelvenen, maar ook in andere natuurgebieden in het land. Plekken waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden zijn gesloten, zoals de vogelkijkhut in de Groote Peel. Ook is, in goed overleg met andere partijen, de uitkijktoren op de Vossenberg tijdelijk afgesloten. Bij de drukste entrees van de natuurgebieden vragen we extra aandacht voor de richtlijnen van het RIVM. Zo vragen we bezoekers drukke plekken te vermijden, en om zoveel mogelijk alleen te komen.

 

In de Groote Peel is een groot deel van het gebied afgesloten van 15 maart tot 15 juli. Om dieren rust te bieden, in een periode waarin ze druk zijn met het zorgen voor een volgende generatie

Rust in het broedseizoen

Ook is het broedseizoen weer van start gegaan. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond: de lente is in aantocht. Van 15 maart tot 15 juli sluiten we delen van de Peelvenen af, om rust te bieden aan broedende vogels en andere dieren. Een groot deel van de gebieden is nog wel toegankelijk, maar we vragen bezoekers zich wel aan de openstellingsregels te houden. Zo zijn honden welkom, maar wel aangelijnd. Juist in het broedseizoen is het extra van belang dat loslopende honden niet voor verstoring zorgen. Ga tijdens een wandeling ook niet van de paden af. Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.

 

Honden zijn welkom, maar wel aangelijnd! Foto: Marijke Vaes

Geniet van de natuur, maar met gezond verstand

Wanneer we ons allen aan de richtlijnen en openstellingsregels houden, blijft het voor iedereen leuk. Dan kunnen we in deze, soms moeilijke tijd, de natuur in blijven gaan. Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik je gezond verstand!

 

Samen genieten van het lekkere weer
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog