www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Restauratie vuursteenmijn

7 juli 2021 Boswachter Niki Jasper in Limburg

Een van de mooiste plekjes van Staatsbosbeheer herbergt een van de spectaculairste prehistorische complexen van ons land: de prehistorische vuursteenmijnen in het Savelsbos bij Rijckholt-Sint Geertruid. Niet zo in het zicht als hunebedden of grafheuvels, maar voor wie zich inleest en op excursie gaat, komt in een ondergrondse schat terecht.

Ik neem je graag mee op tijdreis en vertel je meer over de huidige werkzaamheden aan dit Rijksmonument.

Sporen van mijnbouw

De vuursteenmijnen in Rijckholt zijn de oudst bekende sporen van mijnbouw in Nederland. Tussen ruwweg 3950 v. Chr. en 2650 v. Chr. werd hier ondergronds vuursteen gewonnen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen als bijlen, messen en speerpunten van te maken. Vuursteen komt op meerdere plaatsen in de wereld voor, maar de vuursteen uit Rijckholt behoort tot de beste die te vinden is. De prehistorische mens heeft daarom in het Savelsbos ruim 1000 jaar lang vuursteen gewonnen. De vuursteen is door heel Noord-West Europa verhandeld en verspreid.

Restauratie en onderzoek van de vuursteenmijnen

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw heeft er grootschalig archeologisch onderzoek plaatsgevonden en is een lange bezoekersgang gerealiseerd. Nu, 45 jaar later, zijn de onderzochte prehistorische gangenstelsels aan een grote opknapbeurt toe. De stalen draagconstructies die in de jaren zeventig zijn geplaatst hebben onderhoud nodig. Ook wordt een nieuw deel van de mijnen zichtbaar voor bezoekers en de verlichting vernieuwd. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die nauw betrokken is bij de uitvoering.


Werkzaamheden

De werkzaamheden worden van 1 juni tot 1 oktober 20210uitgevoerd door aannemer Kleijnen b.v. onder regie van Stichting Ir. D.C. van Schaik. Helaas kan het, door de vele regen van de afgelopen tijd paden, in het bos erg modderig zijn. Let daar even op als je gaat wandelen in het gebied.

Wil je de mijnen bezoeken? Of meer weten over de verbouwing? Dat kan! Meer informatie over de vuursteenmijnen.

Rijksmonument

Professioneel monumentenbeheer is één van de kerntaken van Staatsbosbeheer. Naast natuur dragen we zorg voor ruim 800 Rijksmonumenten. We willen de monumenten in hun landschappelijke context beheren en zoveel mogelijk toegankelijk maken voor het publiek. Het herbestemmen en exploiteren doen we in samenwerking met ondernemers en maatschappelijke instellingen.

Sfeerimpressie van de toekomstige bezoekersgang door atelier Leise.

reageren

geef een reactie

 • R. Wildemann
  11 juli 2021 om 13:26

  Ik wil een klacht indienen. Ik loop dagelijks door het gebied Maas vallei. Het gebied is prachtig. Alleen doet Staatsbosbeheer hier veel te weinig. Vorig jaar merkte ik een zieke Stier op, dat dier lag hier een week op een plaats, hoestende en onder de diertjes. Pas naar mijn telefoontje werd er ingegrepen. Afgelopen donderdag, zag in buurt van het paardengraf een koe liggen. Ik heb deze aangeraakt om te voelen of zei nog in leven was. Het opende de ogen. Zij was ook nog warm. Echter moet zij daar al veel langer gelegen hebben. Haar uiers waren aangeprikt door de vogels. Ik ben als een gek naar het dichtstbijzijnde fietspad gerend, heb een vrouw staande gehouden om staatsbosbeheer te bellen. Werd aan de telefoon gezegd, die is dood. Dan vraag ik me toch wel af, hoe een doode koe de ogen kan openen. Vandaag zondag 10 dagen later vind ik een dood kalf tussen de planten. Het viel me door de geur. Het diertje moet al einige dagen gelegen hebben. Het stonk enorm, had vele bezoekers. Wederom trok ik een sprint om iemand met een telefoon te vinden. Weer bel ik staatsbosbeheer. Ik vraag me toch wel ten zeerste af, wat staatsbosbeheer hier doet. Ik woon 5 jaar en heb al zoveel meegemaakt, dat kan gewoon niet. Ik ben bereid om vrijwilligerswerk hier te doen. Gezien staatsbosbeheer blijkbaar te weinig tijd en mankracht hier heeft. Anders gebeurt dit niet allemaal. Ik heb duidelijk aangegeven nu een klacht in te dienen

  • Communicatie
   13 juli 2021 om 10:44

   Beste,

   Dank voor uw bericht. U kunt uw klacht het beste even sturen naar: limburg@staatsbosbeheer.nl. Dan neemt de betreffende afdeling contact met u op.

   Vriendelijke groet,

   Evelien Philips
   Adviseur Communicatie

 • Jacques Vanhouttem
  7 juli 2021 om 12:37

  Mooi dat deze historische plek toegankelijker gaat worden. Archeologisch en geologisch ongetwijfeld van groot belang. Over de uitzonderlijke natuurwaarde van dit stuk Savelsbos hoef jullie uiteraard niets uit te leggen.
  Hier begint ook mijn verbazing.
  Jullie zijn in het broedseizoen begonnen met de werkzaamheden aan de mijn en de ingrepen in de omgeving zijn niet gering. Zorgwekkend is in mijn optiek de nabijheid van nesten van Havik en Wespendief. Met name die laatste heb ik dit jaar niet waargenomen. Maar wellicht hebben jullie geïnvesteerd cq hem wel waargenomen en is er niets aan de hand.

  • Communicatie
   7 juli 2021 om 14:30

   Beste Jacques,

   Tijdens de voorbereiding van het project is naar voren gekomen dat er verstoringsfactoren zijn bij de werkzaamheden. Bureau Meervelt heeft een ecologisch onderzoek verricht (zaaknummer 2021-201568). Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek is bij de provincie een ontheffing aangevraagd en afgegeven.

   Vriendelijke groet,

   Evelien Philips
   Adviseur Communicatie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog